Bancile se cumintesc

Joi, 08 Septembrie 2005, ora 11:34
1209 citiri

Bancile comerciale roaga Banca Nationala a Romaniei sa nu mai deaA reglementari pentru a limita creditarea in valuta. Ele promit ca or sa se cuminteasca si or sa reduca ritmul de crestere a creditelor. Cine nu respecta sa fie pedepsit cu rezerve obligatorii mai mari. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa renunte la masurile anuntate pentru limitarea creditului in valuta si propune introducerea unui plafon maximal de crestere pentru finantarile in devize straine, a declarat prim-vicepresedintele ARB, Dan Pascariu. Propunerea vizeaza amendarea institutiilor de credit care vor depasi plafonul stabilit de BNR prin introducerea unor rezerve minime obligatorii mai mari.

"Propunerea Bancii Nationale a Romaniei ar insemna blocarea uniforma a tuturor bancilor", considera Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor. In schimb, asociatia propune o abordare mai nuantata. Negrea considera ca BNR nu si-a impus adoptarea masurilor pana la o anumita data. El crede ca limitarea creditarii trebuie corelata cu proiectul de reglementare a creditarii nebancare, un alt proiect la care banca centrala lucreaza. De asemenea, el mai considera ca autoritatile ar trebui sa priveasca creditarea in mod unitar, multe institutii ale administratiei publice avand un apetit deosebit pentru credite in ultima perioada.

PRINCIPII

Dan Pascariu a explicat ca ARB a trimis o scrisoare BNR in care sunt precizate doar principiile acestei masuri, fara cifre exacte privind limita de crestere sau sanctiunile in cazul depasirii. "Intelegem obiectivul BNR de a limita cresterea creditului in valuta si, venind in intampinarea acestui scop, am propus o masura mai usor de administrat", a adaugat Pascariu. De asemenea, ARB se va angaja ca bancile comerciale sa emita norme interne prin care sa fie excluse creditele personale in valuta acordate persoanelor fizice (credite de consum), fiind permise doar creditele ipotecare. Banca centrala are ca principal obiectiv stabilitatea preturilor si cea financiara si va adopta orice masuri in acest sens, chiar daca acestea implica restrictii de acordare a creditelor in valuta.

Consiliul de Administratie al BNR a discutat la sfarsitul lunii august plafonarea soldului finantarilor in devize straine la cel mult de doua ori si jumatate din fondurile proprii ale bancilor.

ATAC CONCERTAT

Banca Nationala a urmarit limitarea creditului prin orice mijloace. Doar in semestrul doi al acestui an BNR a inregistrat trei initiative. Mai intai a limitat creditarea prin introducerea de noi norme pentru "protectia" clientilor.

Urmeaza reglementarea creditarii nebancare, de la care piata asteapta noi restrictii si reducerea vanzarilor retelelor de electrocasnice cu aproape 20%, ca efect imediat, precum si limitarea creditarii in valuta.

AVANTAJE

Bancherii considera ca avantajele acestei propuneri ARB de autoreglementare sunt multiple. "Autoreglementarea este un principiu care functioneaza mai bine decat masurile administrative", apreciaza Steven van Groningen, presedinte & CEO Raiffeisen Bank si vicepresedinte ARB.

"In primul rand, o reglementare in acest sens din partea BNR ar mari costurile in sistemul bancar si la care toate bancile ar incerca sa gaseasca posibilitati de ocolire si sa raspunda solicitarilor clientilor si pietei", explica acesta. "In al doilea rand, e foarte important exemplul pe care l-ar da sistemul bancar in economia romaneasca, si anume ca poate functiona eficient fara o reglementare excesiva. Si, nu in ultimul rand, sa intram in normalitate, si anume persoanele fizice sa se imprumute in moneda nationala. Trebuie spus ca exista putine tari in lume in care bancile acorda credite in alta moneda decat cea a tarii respective", apreciaza vicepresedintele ARB.

Jurnalul National