Bancile scumpesc creditele noi. Vezi de ce

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 14:11
1410 citiri
Bancile scumpesc creditele noi. Vezi de ce

Bancile au reluat in luna februarie scumpirea creditelor noi acordate populatiei si firmelor, majorand semnificativ dobanzile atat la lei, cat si la euro, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), precizeaza Mediafax.

Astfel, dobanda la creditele noi in lei a crescut in februarie cu 1,58 puncte procentuale fata de prima luna a acestui an, la o medie de 11,7% pe an, in contextul majorarii ratei pentru imprumuturile acordate firmelor cu 1,9 puncte, la 11,16%. Niveluri mai ridicate ale acestor dobanzi au fost inregistrate in luna iulie 2010.

Totodata, dobanda la imprumuturile in lei pentru populatie a avansat in februarie cu un punct procentual comparativ cu luna precedenta, la 13,49% pe an, nivel maxim inregistrat dupa martie 2010.

Bancile au scumpit in februarie creditele in lei acordate populatiei pentru consum, dar au redus dobanzile la imprumuturile pentru locuinte. Dobanda anuala efectiva la imprumuturile pentru consum a urcat cu 0,37 puncte, la 17,83%, iar rata la creditele pentru locuinte a scazut cu 0,36 puncte, la 10,52%.

Totusi, dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor s-au situat in februarie 2011 cu peste doua puncte procentuale sub nivelul inregistrat in luna similara a anului trecut.

In ceea ce priveste imprumuturile in lei aflate in sold, dobanda a crescut fata de luna ianuarie cu 0,49 puncte procentuale in cazul firmelor si s-a redus nesimnificativ, cu 0,05 puncte, pentru populatie.

In acelasi timp, bancile au incercat sa atraga mai multe depozite in lei la termen de la firme si au majorat dobanda cu 0,59 puncte fata de ianuarie, la 5,74%. 

Comparativ cu luna februarie 2010, dobanzile la depozitele in lei, existente in sold sau nou atrase, s-au redus cu 1,7 - 1,95 puncte procentuale, la 5,66% - 7,12%, iar ratele la creditele vechi au coborat cu peste 2,4 puncte procentuale.

La dobanzile in euro, variatii notabile s-au inregistrat doar pentru creditele noi, atat in cazul populatiei, cat si al firmelor.

Dobanda medie pentru creditele noi in euro a avansat in februarie cu 0,23 puncte fata de ianuarie, la 5,68%. In cazul firmelor, imprumuturile nou acordate in moneda unica europeana s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%, in timp ce rata medie pentru populatie a urcat cu 0,25 puncte, la 5,82%.

Dobanda anuala efectiva pentru imprumuturile in euro acordate populatiei pentru consum a urcat in februarie cu 1,62 puncte procentuale, la 8,17%, dupa ce ajunsese in ianuarie la nivelul minim istoric de 6,55%. 

In schimb, raportat la ultimele 12 luni, ratele la creditele in euro destinate consumului au scazut cel mai mult, cu 1,58 puncte procentuale.

Si creditele acordate populatiei pentru locuinte s-au scumpit in februarie, cu 0,47 puncte, la 6,36%, nivel maxim raportat dupa luna septembrie 2010.

Comparativ cu februarie 2010, dobanda la imprumuturile noi acordate in euro populatiei pentru locuinte a avansat cu 0,87 puncte procentuale.

Fata de luna februarie 2010, dobanzile la depozitele la termen existente in sold sau nou atrase, dar si la creditele din sold au inregistrat variatii cuprinse intre o scadere de 0,49 puncte in cazul imprumuturilor populatiei si un avans de 0,23 puncte pentru depozitele noi.

Indicele de referinta pentru dobanzile in euro, Euribor la trei luni, a crescut treptat de la inceputul acestui an, de la 1,001% in prima zi a lunii ianuarie la 1,231% miercuri, 30 martie, nivelul maxim raportat dupa iunie 2009.

Analistii bancari se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 6,25% pana la finele acestui an, desi in lunile anterioare mizau pe scaderea ratei la 5,75%.

Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Nu doar statul român se îndatorează pentru a putea funcționa, ci și administrațiile locale. Ziare.com a analizat situațiile puse la dispoziție de primăriile de sector despre datoria...
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Românii care au credite au de plătit mai puțin în ianuarie, după scăderea unui indicator de referință. Exemplele de calcul arată că, la un credit nou de 70.000 de euro pentru un...
#banci, #credit scump, #credite, #dobanzi, #euro , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Cum își fac unii români poliţe RCA mai ieftine. Plătesc şi cu 1.500 de lei mai puțin
  2. Economist, fost director de bancă, despre creditele românilor: "Nu este o idee bună să rambursezi mai repede"
  3. Tragedia din spatele site-urile chinezești cu haine ieftine. La ce condiții inumane sunt supuși muncitorii din „Satul Shein”
  4. Cum a reușit o tânără care lucra într-o multinațională să-și transforme pasiunea în afacere de succes: „Cât timp eram angajată, le duceam colegilor mei prăjituri"
  5. Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
  6. Planul ministrului de Finanțe pentru a reduce foarte mult tranzacțiile cash. „S-a gătat democrația, plățile vor fi limitate până la eliminare”
  7. Cum a eșuat proiectul unui parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Se vinde la mai puțin din jumătate din preț
  8. Ce tăieri salariale vor fi în 2025. Panică în industria IT
  9. SUA, mutare-șoc care-l lovește în plin pe Putin: Sugrumă cel mai important domeniu din Rusia
  10. SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia