Bancile romanesti, grabite sa adopte Basel II

Vineri, 20 Octombrie 2006, ora 03:10
1153 citiri

Siatemul bancar romanesc trebuie sa se alinieze total celui european, cel mai tarziu la anul 1 ianuarie 2008. Modalitatile de calcul ale activelor, capitalului adecvat, indicatorilor de prudentialitate sau de rentabilitate trebuie sa asigure compatibilitatea si comparabilitatea cu cele din Uninea Europeana. Procesul este cunoscut mai mult ca unul de adaptare la principiile enuntate in tratatul Basel II. Nu-i mai putin adevarat, prin intrarea greilor europeni pe piata noastra, prin cumpararea unor banci indigene, faciliteaza mult acest proces. De aceea nu ar trebui sa surprinda pe nimeni faptul ca vor existat institutii financiare romanesti care vor fi aliniate la Basel II inca de la 1 ianuarie 2007.

Numai ca europenii examineaza intregul si nu partile. Ori ca sistem exista inca destule bube, incepand cu raportul credite ipotecare/credite de consum, care in Romania este invesr fats de UE. Ori, prin noile norme de Restrictionare a creditului practic inversarea acestui raport devine imposibila, intrucat un credit imobiliar se va lua infinit mai greu ca unul de consum, desi pentru primul exista garantie certa iar pentru al doilea, de cele mai multe ori, nu.

Patru banci din Romania vor aplica principiile Basel II de la inceputul anului viitor, iar 28 din cele 39 de institutii de credit au anuntat ca prefera varianta standard pentru calculul adecvarii capitalurilor, a declarat, joi, Florian Neagu, sef Serviciu in Directia Stabilitate Financiara din BNR.

Bancile din Romania au posibilitatea de a mai amana cu un an, pana la 1 ianuarie 2008, aplicarea normelor Basel II, a explicat Neagu, la Conferinta Nationala a Asociatiei Leasingului Bancar. "Basel II va afecta pe termen scurt mai putin institutiile financiare nebancare, intrucat din cele patru banci care vor aplica programul de la inceputul anului viitor doar doua detin institutii financiare nebancare (IFN)", a spus Neagu reprezentantilor companiilor de leasing.

In prezent, 13 banci controleaza institutii financiare nebancare pe piata romaneasca. Normele Basel II introduc noi criterii de identificare a riscului si de calcul al capitalului minim necesar acoperirii riscurilor generate de activitatea desfasurata de o banca. Regulile se aplica societatilor de credit si societatilor de servicii de investitii financiare, insa afecteaza indirect si IFN-urile. Acestea din urma vor fi supuse cerintelor suplimentare, daca compania-mama decide sa aplice normele Basel II.

Volumul creditelor acordate de IFN-uri anul trecut a crescut cu 52,7% fata de 2004, la 9,3 miliarde lei, iar totalul activelor s-a majorat cu 50,5%, la 12,1 miliarde lei. "Cresterea creditelor furnizate de IFN-uri a fost chiar mai mare decat cea inregistrata pe segmentul creditelor bancare", a adaugat reprezentantul BNR. In acelasi timp, au crescut si riscurile, avand in vedere ca nivelul capitalizarii s-a majorat doar cu 10%.

Finantarea IFN-urilor din surse externe a avut o valoare de 1,15 miliarde euro in primul semestru al acestui an, fata de 573 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, ponderea in totalul surselor de finantare crescand cu 11,2%, la 47,9%.

Bloombiz