"Bancile omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur"

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 10:38
1290 citiri
"Bancile omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur"

Bancile "omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur" prin cresterea exagerata a marjelor la creditele in lei, descurajand astfel avansul acestui tip de imprumut, in loc sa il stimuleze, a declarat marti economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, potrivit NewsIn.

El a aratat ca marja pentru creditele noi pentru populatie in moneda nationala, exprimata ca diferenta intre dobanzile la imprumuturi si cele la depozite, a crescut puternic, de la 2,4% in decembrie 2008 la 7,3% in august 2009.

Spre comparatie, marja intre creditele si depozitele noi pentru gospodarii in euro a avansat de la 1,7% in decembrie 2008 la 4,1% in august 2009.

"Bancile omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur. Ele sunt atat de concentrate pe creditarea in lei a sectorului guvernamental, incat este logic si firesc sa se intample asa (sa descurajeze creditul neguvernamental in lei, n.r.), din moment ce bancile pot investi fara risc in titluri de stat in moneda nationala si nu mai trebuie sa-si asume riscul cu clientii privati", a spus Lazea, in cadrul unei dezbateri pe tema creditarii in Romania.

Totodata, economistul-sef al bancii centrale a afirmat ca bancile incearca, prin marjele foarte mari pentru imprumuturile in lei, "sa acopere pierderi pentru creditele date in trecut".

"Nu este bine, bancile trebuie sa-si asume greselile, chiar daca acest lucru inseamna scadere a profitului, nu sa penalizeze clientii in prezent. O marja de 7,3% nu se justifica sub nicio forma", a completat Lazea.

De asemenea, el a aratat ca evolutia finantarii in lei este reliefata si de raportul intre creditele si depozitele in lei, care a scazut in septembrie 2009 la 0,8, de la 0,85 in decembrie 2008.

"Cred ca o explicatie ar fi faptul ca are loc o migratie dinspre depozitele in lei spre cele in euro, ceea ce este in regula, insa incurajeaza bancile sa continue sa dea credite in valuta", a adaugat Valentin Lazea.

Economistul-sef al BNR
a mai aratat ca raportul intre credite si depozite, in total, a coborat la 1,23 in septembrie 2009 fata de un nivel de 1,31 in decembrie 2008.

Pentru euro, acest raport a coborat de la 2,09 la finalul anului trecut la 1,85 in septembrie 2009, in timp ce pentru creditul in alte valute raportul credite-depozite a urcat la 2,82 in luna septembrie a acestui an de la 2,79 la finalul lui 2008.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#banci, #bnr, #credite, #euro, #imprumut, #lazea, #lei , #stiri BNR