Bancile nu mai vor sa-si evalueze activele dupa standarde romanesti

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 16:01
4745 citiri
Bancile nu mai vor sa-si evalueze activele dupa standarde romanesti

Bancile vor sa renunte la raportarea situatiilor financiare potrivit standardelor romanesti de contabilitate (RAS), si sa le aplice doar pe cele internationale - IFRS, dar Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) amana o decizie, pasandu-si responsabilitatea.

Membrii din conducerile executive ale BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen, ING Bank Romania, Banca Transilvania (BT) si UniCredit Tiriac Bank au declarat pentru MEDIAFAX ca doresc adoptarea standardelor IFRS (International Financial Reporting Standards), intrucat arata mai fidel situatia financiara a bancilor.

"Sistemul bancar din Romania este pregatit in acest moment sa treaca la utilizarea IFRS, dar decizia apartine autoritatii in domeniu, respectiv Ministerului Finantelor", a declarat agentiei MEDIAFAX purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet. In schimb, Ministerul Finantelor sustine ca normele si reglementarile contabile pentru institutiile de credit se elaboreaza si se emit corespunzator de BNR, cu avizul ministerului, conform legii contabilitatii. "Avand in vedere cele de mai sus, in masura in care doriti si alte informatii (legate de adoptarea IFRS -n.r.), este necesar sa va adresati Bancii Nationale a Romaniei", a raspuns Ministerul Finantelor, la solicitarea agentiei MEDIAFAX.

Directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu, a aratat ca bancile si-au exprimat de mai multa vreme dorinta de a aplica la IFRS in totalitate. "Este firesc sa nu mai existe doua randuri de raportari. Din cate stiu, BNR sustine aceasta idee si probabil mai trebuie facute niste clarificari la nivelul Finantelor", a declarat Bunescu. Bunescu, care ocupa si functia de vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, a precizat ca standardele IFRS sunt mai realiste, iar in unele aspecte mai putin rigide, dand exemplu schema de calcul a provizioanelor. "Decizia de a trece la IFRS este in mana Finantelor", a incheiat Bunescu.

La randul sau, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a mentionat ca subiectul este discutat de multi ani, dar ca rezolvarea ramane la latitudinea MFP si a BNR. "Fara indoiala este necesara utilizarea IFRS pentru toate bancile din Romania. (...) Majoritatea jucatorilor bancari folosesc pentru raportari catre banca centrala RAS, iar pentru companie si actionari raportarile conform IFRS. Evident ca primul dezavantaj este chiar acest fapt, ca se face si RAS si IFRS", a spus van Groningen.

Totusi, el a spus ca exista si un avantaj pentru companiile care fac raportari in RAS, pentru ca platesc taxe mai mici. "In RAS, de exemplu, provizioanele pe care trebuie sa le faca bancile nu sunt reduse cu garantiile reale, dar acest lucru reprezinta si un dezavantaj pentru ca poate duce la o nevoie mai mare de capital", a mai precizat presedintele Raiffeisen Bank.

Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, a mentionat ca toate bancile din strainatate raporteaza la IFRS si ca standardele care inca mai exista in Romania, respectiv RAS, sunt depasite. "Eu sunt in favoarea unei treceri la IFRS", a spus directorul general al BT, aratand si el ca decizia apartine BNR si Finantelor. El a mai spus ca Romania face parte din Europa si ca trebuie sa adopte standardele internationale. "Trecerea la IFRS ar trebuie facuta chiar de la 1 ianuarie 2010, dar nu este decizia mea", a incheiat Rekkers.

Si Stanislav Georgiev, vicepresedinte al UniCredit Tiriac Bank pentru divizia financiara, considera ca este necesar ca sistemul bancar din Romania sa utilizeze IFRS, din perspectiva comparabilitatii si a respectarii standardelor internationale. "Cand anume vor fi aplicate in totalitate este o chestiune care depinde de regulamentele tarii si de initiativele legislative. Avantajele ar putea fi alinierea la normele internationale si o recunoastere mai mare din partea publicului, a clientilor si a investitorilor. In plus, optimizarea practicilor contabile si a costurilor administrative pe care le implica detinerea unui singur set de situatii financiare (in cazul acelor companii care intocmesc deja situatii financiare in IFRS)", a mai spus Georgiev.

El a mai aratat ca ar putea exista si cateva implicatii privind retratarea situatiilor financiare datorita diferentelor dintre principiile contabile IFRS si cele locale. De asemenea, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, considera ca sistemul bancar din Romania ar trebui sa foloseasca exclusiv standardele internationale de raportare financiara. "Cred ca trebuie sa se adopte IFRS pentru ca reflecta mai bine gestiunea si activitatea", a spus Negritoiu, mentionand ca ING utilizeaza pentu raportarea interna aceste standarde.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX ca si Fondul Monetar International (FMI) a sugerat autoritatilor romane, in cadrul misiunii desfasurate in ianuarie - februarie, trecerea la standardele internationale, care arata mai fidel situatia unor conturi ale bancilor. Standardele IFRS sunt foarte utilizate la nivel international, fiind aplicate in Europa, Statele Unite si Asia, iar agentiile de rating, investitorii, actionarii si fondurile de investitii analizeaza situatiile contabile ale companiilor potrivit acestor standarde.

Principala deosebire intre IFRS si RAS, din punctul de vedere al sistemului bancar, se regaseste pe segmentul provizioanelor, iar daca in standardele romanesti nu exista o prevedere expresa, atunci se aplica normele internationale. De exemplu, in sistemul RAS, daca se constata o intarziere la plata de 90 de zile, atunci intreaga valoare se considera pierdere, fara a se lua in considerare garantiile la acel imprumut, ceea ce inseamna un nivel mai ridicat al provizioanelor.

De altfel, Asociatia Romana a Bancilor a solicitat BNR, la inceputul lunii februarie, sa modifice regulamentul privind provizioanele si clasificarea creditelor, cerand printre altele includerea unei parti a garantiilor in calculul provizioanelor. Indicatorii financiari si de capital ai bancilor calculati potrivit standardelor internationale de raportare financiara difera cu cel putin +/- 5% fata de cei stabiliti utilizand standardele de contabilitate romanesti, potrivit unui studiu prezentat in luna noiembrie a anului trecut de compania de audit si consultanta KPMG Romania.

"Cea mai semnificativa diferenta dintre IFRS si Standardele de Contabilitate Romanesti este cea legata de inrautatirea situatiei creditelor acordate. In contextul actual, in care piata financiara se confrunta cu dificultati, acesta este unul dintre cele mai importante aspecte carora trebuie sa li se acorde atentie, deoarece se leaga de evaluarea activelor", se arata in studiul KPMG Romania. Studiul a fost realizat luand in calcul 15 banci din Romania care raporteaza atat in conformitate cu IFRS, cat si in metodologia romaneasca, incluzand sase institutii de credit din primele zece in functie de activele din 2007.

Renault lansează pe piață o mașină în serie limitată. Peste 500 de cai putere și bateria care se încarcă imediat. Este varianta modernă a unei legende Renault FOTO/VIDEO
Renault lansează pe piață o mașină în serie limitată. Peste 500 de cai putere și bateria care se încarcă imediat. Este varianta modernă a unei legende Renault FOTO/VIDEO
Producătorul francez Renault iese pe piață cu o nouă versiune a Renault 5 electric, cea mai puternică de până acum. Mașina, produsă în serie limitată, are un motor de 540 CP și o...
Uniunea Europeană ar putea face rost de bani pentru reînarmare dintr-o taxă pe bogăției. Cine sunt cei care putea să o plătească
Uniunea Europeană ar putea face rost de bani pentru reînarmare dintr-o taxă pe bogăției. Cine sunt cei care putea să o plătească
Observatorul Fiscal al Uniunii Europene (UE) estimează că un impozit minim de 2% aplicat celor mai bogați ar putea genera 67 de miliarde de euro în cadrul UE, fonduri ce ar putea fi utilizate...
#active, #banci, #bnr, #evaluare, #ifrs, #internationale, #mfp, #ras, #standarde , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Top 4 mașini care își păstrează valoarea. Rareori au nevoie de reparații
  2. Un actor celebru a achitat datorii de peste un milion de euro pentru vecinii săi din orașul natal. Spune că pe cei mai mulți nici nu îi cunoaște
  3. Un profesor de la Harvard anunță catastrofa pentru ”omul lui Trump”: Imperiul său se prăbușește
  4. Prețul primelor roșii românești apărute în piețe șochează cumpărătorii. „A fost un an greu. Plantele au avut de suferit, iar costurile s-au dublat”
  5. ”Oracolul” american a pariat corect pe prăbușirea cauzată de Trump: Gata să dea lovitura cu 334 de miliarde dolari
  6. Isterie în lume, de frica crizei lui Trump: Oamenii cumpără masiv un produs, de 61 de miliarde dolari doar într-o țară
  7. Trump și-a faultat prietenii de la investire: ”Gașca” președintelui american a pierdut 209 de miliarde dolari
  8. Orașul din România care a investit peste un miliard de lei în modernizarea transportului în comun. "Avem o strategie clară, știm unde vrem să ajungem și muncim pentru asta"
  9. Care sunt județele cu cele mai mari salarii. Cu cât a crescut salariul mediu în întreaga țară în 2024
  10. Ultimatum dat de primar într-un sector din Capitală. Șoferii riscă să își piardă autorizațiile de parcare și să se trezească cu mașinile ridicate VIDEO