Bancile ii alearga pe romanii care au luat credit "doar cu buletinul"

Marti, 31 Martie 2009, ora 09:57
1005 citiri
Bancile ii alearga pe romanii care au luat credit "doar cu buletinul"

Din ianuarie pana in februarie, populatia si firmele din Romania au adunat restante de aproape 726 milioane de lei la creditele contractate si care, insumate la restantele mai vechi, dau un total de 4,25 miliarde de lei. 

Mai bine de jumatate din restantele inceputului de an (aproximativ 374 milioane de lei) sunt la credite in valuta, care au crescut cu 25,6% intr-o singura luna, mult mai rapid decat la cele in lei, care au avansat cu 17%, potrivit datelor oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Majoritatea restantelor s-au inregistrat la creditele de consum, imprumuturi care reprezinta de altfel grosul finantarilor acordate de banci. 70% dintre numarul total al creditelor cu restante curente sunt finantari de consum, urmate de cardurile de credit (23%), descoperitul de cont, la egalitate cu liniile de credit (cate 3% fiecare) si doar 1% pentru creditele imobiliare/ipotecare, cifre valabile pentru sfarsitul lunii februarie.

"Ca valoare, creditele de consum reprezinta 80% din creditele cu restante curente, urmate de cardurile de credit (11%), creditele imobiliare/ipotecare (5%), si descoperitul de cont, respectiv liniile de credit (cate 2% fiecare)", ne-a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

 

#banci, #carduri, #credit, #restante, #valoare , #stiri BNR