Bancile din Romania sunt in echilibru si nu necesita finantare imediata de la BNR

Luni, 26 August 2013, ora 18:30
2020 citiri
Bancile din Romania sunt in echilibru si nu necesita finantare imediata de la BNR

Pentru a doua saptamana consecutiv, nicio institutie de credit nu a participat la licitatia repo de luni, organizata saptamanal de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit analistilor contactati de Business24, in momentul de fata, recursul la licitatia repo nu este necesar avand in vedere ca piata interbancara functioneaza foarte bine.

"Seriile acestea de licitatii sau de operatiuni de piata monetara, care nu au succes, sunt un lucru firesc atata timp cat ratele de dobanda din piata interbancara sunt sensibil mai scazute decat cea la care ofera banca centrala lichiditate", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 4,5% pe an in prezent. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.

Ionut Dumitru: "Dobanzile in piata interbancara sunt mai joase"

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, sustine ca bancile apeleaza la banca centrala doar in momentul in care nu au suficienta lichiditate si nu o pot procura din piata monetara.

"Dobanzile in piata interbancara sunt mai joase. Te poti imprumuta ca banca in piata monetara la alte institutii de credit si la dobanzii mai scazute. Valoarea Robor are o valoare semnificativ mai mica decat dobanda de politica monetara", afirma Ionut Dumitru.

"In momentul de fata, cotatiile pe piata interbancara sunt de 3,6%, pentru cine doreste sa imprumute. In cazul aceasta, un manager de lichiditate nu are de ce sa se duca sa ia finantare de la Banca Nationala a Romaniei la o rata de 4,5%", a completat Vlad Muscalu.

"Aceeasi situatie am intalnit-o si la operatiunile precedente in care nu am vazut participanti," a continuat economistul de la ING.

In luna iunie, institutiile de credit si-au intensificat apelul la facilitatea de depozit, iar cererea de lichiditate formulata de acestea in cadrul licitatiilor repo saptamanale s-a mentinut la un nivel redus, potrivit ultimului raport al BNR.

De aceeasi parere este si analistul economic Aurelian Dochia, care sustine ca piata interbancara functioneaza foarte bine si ca s-a ajuns la niste dobanzi foarte mici, ceea ce inseamna ca recursul la repo nu este necesar.

Conditiile de lichiditate vor fi destul de generoase

Potrivit declaratiei lui Muscalu, in perioada urmatoare nu este exclus sa vedem din nou operatiunii fara succes, avand in vedere ca vor continua sa fie destul de generoase conditiile de lichiditate.

"In momentul de fata piata este calma si nu exista foarte multe cereri din partea clientilor", afirma analistul Aurelian Dochia.

Acesta sustine ca daca in toamna se activeaza o cerere mai mare de credite si apare mai multa nevoie de finantare pentru banci, atunci institutiile de credit ar putea sa recurga si la licitatia repo.

De asemenea, Vlad Muscalu a afirmat ca doar in cazul in care rata de dobanda din piata monetara va fi ridicata, bancile vor avea in vedere si alternativa imprumutului de la Banca Nationala deoarece va reprezenta o alternativa mai ieftina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumuturi banci comerciale, #licitatie repo BNR, #licitatie repo bnr banci , #stiri BNR