Bancile au continuat sa apeleze la creditul lombard in octombrie

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 17:37
1200 citiri
Bancile au continuat sa apeleze la creditul lombard in octombrie

Bancile au continuat in octombrie sa foloseasca facilitatea de credit a BNR si au luat credite lombard de 19,41 miliarde lei (4,52 miliarde euro), in crestere cu 40% fata de volumul inregistrat in septembrie, arata datele publicate luni de banca centrala si preluate de NewsIn.

In septembrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat substantial creditarea bancilor prin facilitatea de credit lombard, dupa cinci luni de operatiuni reduse, volumul acestora urcand de aproape 50 de ori fata de luna precedenta, pana la 13,87 miliarde lei (3,3 miliarde euro).

In august, utilizarea facilitatii permanente de credit se redusese puternic, BNR acordand bancilor doar 286 milioane lei, ultima luna cu operatiuni majore fiind martie, cu un volum de 16 miliarde lei, dupa care au urmat cinci luni cu valori reduse.

In acelasi timp, banca centrala a sporit in octombrie volumul lichiditatilor injectate din piata prin intermediul operatiunilor de tip repo, valoarea medie zilnica majorandu-se de 7,4 ori fata de luna precedenta, la peste 2,8 miliarde lei, de la 381 milioane lei in septembrie.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci din ultimele trei luni din 2008, cand institutiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

In octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde lei.

In schimb, cealalta facilitate aflata la dispozitia bancilor, de depozit, a fost mult mai putin utilizata in a zecea luna, volumul operatiunilor reducandu-se de 12 ori fata de septembrie, la doar 554,8 milioane lei, de la 6,7 miliarde lei.

In acelasi timp, in lipsa lichiditatilor bancilor, BNR nu a mai efectuat in octombrie operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, dupa ce, in septembrie, media zilnica a tranzactiilor de acest tip a fost de 77,9 milioane lei.

Atat in cazul creditului lombard, cat si in cel al facilitatii de depozit, dobanzile s-au mentinut in octombrie la nivelurile din septembrie, de 12%, respectiv 4%, acestea fiiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, # credit, # lombard, # bnr , #stiri BNR