Bancherii au bani, dar se tem sa-i imprumute

Joi, 12 Martie 2009, ora 12:41
1815 citiri
Bancherii au bani, dar se tem sa-i imprumute

In timp ce Romania se pregateste sa imprumute cateva miliarde de euro pentru a acoperi datoria externa a bancilor, in speranta ca acestea vor relansa creditarea, bancherii recunosc faptul ca au bani, dar nu vor sa-i imprumute.

Acestia sustin ca si-au redus activitatea de creditare de teama riscurilor mult prea mari. Cei mai atenti la gestionarea riscurilor sunt bancherii institutiilor unde diferentele intre volumul total al creditelor acordate si cel al depozitelor atrase sunt foarte mari.

"Creditarea nu este o problema de lichiditate, care e disponibila, ci una de administrare a riscului, iar in Romania riscul este in crestere", sustine Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, citat de Business Magazin.

Daca expunerea la riscuri este principalul motiv pentru care bancile refuza sa imprumute firmele si populatia, atunci nici reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta si nici refacerea liniilor de finantare de la institutiile-mama nu vor ajuta la relansarea creditarii.

In momentul de fata, 95% dintre liniile de finantare angajate de institutiile de creditare romanesti de la bancile-mama au fost deja reinnoite, potrivit presedintelui Traian Basescu.

In acelasi timp, seful statului a dat ca sigura reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de catre BNR, dar nu inainte ca banca centrala sa incheie un acord cu bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania, prin care acestea sa nu poata sa scoata bani din tara.

Toate acestea vor face si mai lichid sistemul bancar autohton, despre care guvernatorul Mugur Isarescu a spus in repetate randuri ca nu a avut niciodata probleme de lichiditate, dar nu vor reduce riscurile intrevazute de banci, motivul principal pentru care bancile refuza in prezent sa acorde credite.

Cum bancile nu si-au asumat niciodata prea multe riscuri atunci cand a venit vorba de a imprumuta bani, ce vor face bancile, de aceasta data, cu banii eliberati in piata?

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#bancheri, #banci, #bani, #basescu, #bnr, #creditare, #credite, #imprumutuei, #isarescu , #stiri BNR