Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Nationala tine euro la 3,50 lei

Banca Nationala tine euro la 3,50 lei

Moneda nationala a mai pierdut 136 de lei vechi in fata euro in schimburile pietei valutare a bancilor, desi in piata, firmele au continuat sa vanda masiv valuta, spun dealerii bancilor.Piata valutara a incheiat saptamana cu un euro cotat la 35.586 lei vechi (3,55 lei), in urcare cu 0,38% fata de cursul de 3,54 lei (34.450 lei vechi) afisat de banca centrala cu o zi in urma.

A"Piata este stabila, e echilibrata si arata o oarecare tendinta de intarire a monedei europene, dar ce e suspect e ca nu lipseste valuta din piata. E clar un interes mai mare pentru cumpararea euro, decat pentru vanzare, de aici probabil suspiciunea unei interventii discrete a bancii centraleA", ne-a declarat Dragos Balaci, dealer sef la Banc Post. Cursul s-a asezat in jurul unui euro cotat la 3,50 lei toata saptamana si asta coincide straniu cu intentia bancii centrale de a asigura stabilitatea pietei financiareA", spune analistul financiar Florian Libocor.

A"E greu de crezut ca acest echilibru in jurul unui curs de 3,50 pe euro s-ar fi putut obtine fara ca banca centrala sa intervina zilnic. Activitatea bancii centrale din ultimele zile a beneficiat de confortul celei mai joase rate lunare a inflatiei din ultimii 15 ani, atinsa in august. Eu imi mentin estimarea unui curs de final de an situat pe culoarul 3,35 lei-3,45 lei, pentru ca in piata romaneasca se misca valuta in excesA", spune Libocor.

Presupunerea ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) intervine zilnic pentru a deprecia moneda nationala are fundamente in ingrijorarea fata de cresterea masiva a importurilor, care poate duce la inflatie, spune Libocor. A"Eu cred ca cel mai puternic instrument pe care-l poate folosi banca centrala pentru gestionarea evolutiei pietei in 2005 ramane cursul de schimb si nu dobanzile sale de politica monetara, ale caror efecte sunt mai latente. Nu cred ca pleaca strainii cu valuta, dimpotriva, ne asteptam la fluxuri de intrari de devize forte. Ar fi absurd sa crezi ca intr-o economie careia i-au fost ridicate ratingurile de tara, deci respira un risc scazut pentru investitori, n-ar intra investitii straineA", a adaugat Libocor.

A"Companiile straine au vandut valuta in aceste zile si logica pietei ar fi presupus o intarire a leului, dar lucrurile au stat invers. Doar miercuri am simtit prezenta bancii centrale in piata, cand a intrat direct pentru a opri cresterea leului. Probabil a intervenit si martiA", ne-a declarat Dragos Balaci, dealer sef al Banc Post. Cu sau fara mana ferma a bancii centrale in piata, leul si-a mai redus din castigul pe care l-a avut fata de moneda europeana. Totusi, ieri un leu era cu 9,47% mai tare decat in prima zi de tranzactionare a pietei valutare din acest an, cad cursul debuta la 39.310 lei vechi/ euro. Calculat in functie de cotatiile pietelor internationale, cursul leu/dolar afisat ieri de BNR s-a oprit la 2,95 lei (29.585 lei vechi)/dolar. De la inceputul anului, cand banca centrala afisa un curs de 29.027 lei/dolar, moneda nationala s-a apreciat fata de dolarul american cu 462 lei vechi, o intarire usor de zdruncinat, cu doar 1,56%. (L.M.)

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1006 ori