Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Comerciala Carpatica, pierderi de 115 milioane de lei

Banca Comerciala Carpatica, pierderi de 115 milioane de lei

Banca Comerciala Carpatica a inregistrat pierderi de 115,40 milioane lei dupa primele noua luni, fata de un rezultat net de 5,85 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce costul net al riscului de credit a avansat la 168,15 milioane lei la finalul lunii septembrie, a anuntat banca, anunta Newsin.

Potrivit bancii, costul net al riscului de credit a ajuns la 168,15 milioane lei la finalul lunii septembrie, de la 8,55 milioane lei dupa primele noua luni din 2009, pe fondul deprecierii calitatii portofoliului de credite.

Totusi, profitul operational al bancii a sporit de aproape patru ori dupa primele trei trimestre, de la 14,42 milioane lei la 52,81 milioane lei, ca urmare a veniturilor nete din dobanzi, comisioane si operatiuni financiare.

"Am realizat profit operational in conditiile in care, in aceasta perioada, BCC s-a aflat intr-un amplu proces de reorganizare care a vizat, in principal, activitatile de vanzare si de redefinire a caracteristicilor produselor si serviciilor, de lansare de noi produse, astfel incat acestea sa fie cat mai atractive pentru clienti.

Pe de alta parte, situatia economica precara are o influenta directa si ridicata asupra nivelului costului net al riscului de credit, care ne-a afectat in mare masura rezultatul exercitiului financiar curent", a declarat directorul general al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Nicolae Surdu.

Veniturile nete bancare au fost de 155,17 milioane lei, fiind cu 30,4% mai mari decat cele inregistrate in perioada similara a anului trecut, in vreme ce raportul cost/venit, inainte de provizioane, a fost de 61,4%, fiind imbunatatit fata de finalul lunii septembrie 2009, cand a inregistrat valoarea de 81,5%.

Portofoliul de credite s-a diminuat de la 1,22 miliarde lei in septembrie anul trecut la 984,35 milioane lei la 30 septembrie 2010, in principal ca urmare a cresterii volumului provizioanelor de risc de credit.

Totodata, depozitele atrase de la clientela nebancara au crescut cu 5%, de la 1,86 miliarde lei la 1,96 miliarde lei.

Solvabilitatea a fost de 11,36%, limita minima impusa de BNR fiind de 10%, iar activele bilantiere au fost de 2,99 miliarde lei, cu 16,8% mai reduse fata de valoarea inregistrata la finele anului 2009.

De asemenea,capitalul social al bancii a inregistrat o crestere de 22,3%, ca urmare a derularii unei operatiuni de majorare prin aport in numerar din partea actionarilor, care s-a desfasurat in perioada 5 aprilie-21 mai 2010.

BCC are in derulare o alta majorare de capitalul social, asa cum a fost aprobata de catre actionari in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 09 octombrie 2010.

Astfel, incepand cu 27 octombrie si pana la 25 decembrie inclusiv, are loc actiunea de subscriere aferenta etapei de majorare a capitalului social prin noi aporturi banesti ale actionarilor.

In prezent, Banca Comerciala Carpatica are un capital social de 278,95 milioane lei, astfel ca dupa majorare acesta va ajunge la 342,45 milioane lei.

Banca Comerciala Carpatica este o institutie financiara cu capital social majoritar romanesc, ale carei actiuni sunt listate la categoria intai a Bursei de Valori Bucuresti.

Aceasta detine o retea formata din 172 sucursale si agentii, 233 de ATM-uri si 33 ASV-uri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1390 ori
Citeste mai multe desprepierderi risc de credit bcc capital social