Baltazar: Mugur Isarescu, ancora de rationalitate intr-o lume politica bezmetica

Marti, 16 Februarie 2010, ora 23:26
3765 citiri
Baltazar: Mugur Isarescu, ancora de rationalitate intr-o lume politica bezmetica

"Rolul guvernatorului a fost foarte important. A constituit o ancora de rationalitate in aceasta lume politica bezmetica, cu accente populiste. Eu nu sunt un "laudator de meserie" al BNR, ci mai degraba un critic masurat. Cred ca BNR si guvernatorul au avut o performanta foarte buna" a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cum merge economia astazi?

Iese dintr-o criza pe care si noi am prelungit-o prea mult, prin indecizia si intarzierea apelului la FMI.

Sa speram ca semestrul al doilea din 2010 va aduce un anumit reviriment economic.

In orice caz, am depasit in parte incertitudinile din 2009, mai ales pe cele politice, care creau probleme agentiilor de rating si investitorilor.

Ne-am incadrat, de bine de rau, in conditiile acordului cu FMI si, probabil, vom obtine transele 3 si 4 ale imprumutului, pe care procentul inca scazut al datoriei noastre publice (sub 30% din PIB) le suporta.

Insa trebuie sa cheltuim cu grija acesti bani. Jumatate vor intra in rezervele BNR, iar restul intra in economie. Acestia din urma ar trebui destinati exclusiv investitiilor, nu salariilor unui personal bugetar inca enorm si care nu a fost redimensionat prin reduceri drastice.

Moneda nationala s-a apreciat in conditiile in care, in raport cu spaimele din 2009, multe conflicte de pe scena politica s-au rezovat. Ne bucuram de o perioada de liniste, dar sa vedem ce va face guvernarea cu ea.

Dar leul s-a revigorat si datorita "performantelor" Greciei si ale altor tari europene. Spania va ajunge la somaj de 20%. Criza a subliniat crapaturile din esafodajul UE.

In raport cu euro, crestem datorita evidentelor slabiciuni de decizie si dificultati din Uniunea Europeana.

Am depasit momentul critic sau ne putem trezi intr-o situatie asemanatoare cu cea a Greciei?

Sunt convins ca nu vom ajunge intr-o situatie ca cea din Grecia,

Nu vom avea o recesiune in W. Lent, dar sigur, iesim din recesiune, iar 2011 va fi un an de crestere sanatoasa a economiei romanesti.

Sa ne bucuram sau sa ne speriem de aprecierea leului?

Nu avem nici de ce sa ne bucuram, nici de ce sa ne speriem.

Aprecierea leului nu este rezultatul actiunii BNR-ului, ba, mai mult, Banca Nationala va deveni in curand inconfortabila cu un leu atat de tare.

Intarirea monedei nationale dezavantajeaza exportatorii romani care sunt astfel mai putin competitivi, iar una dintre sursele cresterii economice sunt tocmai exporturile.

Ce masuri va lua BNR pentru a evita acest leu inconfortabil?

O consecinta a reducerii dobanzii cheie ar putea fi un leu mai putin atractiv, cel putin teoretic, desi mi se pare putin probabil.

BNR ar putea interveni, daca leul ar cobori sub 4 lei/euro, dar eu nu cred ca acest lucru se va intampla.

Unde se va situa leul in raport cu euro la sfarsitul lui 2010? ING facea predictii de 4,1 lei pe euro.

Tot ING a prezis un curs valutar de 4,8 lei/euro. Predictiile lor sunt vraiste. Poate ei incearca acum sa acumuleze si sa devina "long" pe lei. S-ar putea “sa ia plasa” iarasi.

Eu cred ca anul se va inchide la 4,15 - 4,2 lei/euro

In jocul pietei, scaderea leului sub 4 lei ar putea sa fie un moment pasager, dar nu va dura.

Oricum, sub acest prag, desi nu ar marturisi, BNR ar interveni.

Cat de important a fost rolul guvernatorului BNR, in ultimul an?

Rolul guvernatorului a fost foarte important. A constituit o ancora de rationalitate in aceasta lume politica bezmetica, cu accente populiste.

Eu nu sunt un “laudator de meserie” al BNR, ci mai degraba un critic masurat. Cred ca BNR si guvernatorul au avut o performanta foarte buna.

S-ar fi ajustat sectorul public mai repede, fara ajutorul FMI?

Nu cred.

Fara imprumutul de la FMI am fi asistat la o criza de neincredere in Romania si nu cred ca intr-o asemenea situatie guvernul ar fi avut vointa politica sa faca macar minimul pe care si l-a propus, in materie de restructurare a sectorul public.

E posibila o reducere de macar 2 procente a cotei unice si o diminuare a presiunii pe costul locului de munca?

Este imposibil. Poate mai tarziu!

In situatia finantelor de acum si cu deficitul foarte mare pe care il vom avea in 2010, daca ne indeplinim tinta de 5,9%, cred ca visteria statului nu-si va putea permite o reducere a cotei unice, ci doar sa evite o marire.

Cum ramane cu teoria conform careia bugetul de stat poate fi revigorat si prin incurajarea mediului de afaceri?

Resursele pentru incurajarea mediului de afaceri nu sunt suficient de mari. Noi “am aruncat” cu banii in 2008 si in 2009.

Tot pe baza reluarii cresterii economice ajutate, pe cat se poate, de masuri punctuale fiscale, vor aparea resursele pentru stimularea mediului de afaceri.

Doar atunci ne-am putea permite sa acordam facilitati fiscale, cu efect negativ asupra incasarilor bugetare, dar cu un efect pozitiv pe termen lung.

Reducerea cheltuielilor este insa fundamentala.

Si avem nevoie de reduceri masive de personal bugetar, pe care vad ca guvernul nici macar nu si le propune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bnr, #euro, #fmi, #guvern, #lei , #stiri BNR