Austriecii preseaza BNR sa asigure lichiditate prin reducerea RMO

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 11:11
2809 citiri
Austriecii preseaza BNR sa asigure lichiditate prin reducerea RMO

Autoritatile austriece au cerut oficialilor romani stabilitate monetara, asigurarea lichiditatii pe piata locala si o planificare responsabila a bugetului, a declarat, astazi, ministrul de Finante din Austria, Joseph Proll, adaugand ca, "in ceea ce priveste rezervele, o reducere a acestora ar asigura o lichiditate foarte rapida si efectiva".

 

"Prin masurile de ajutor din Austria vrem sa stabilim un semn ca prin pachet or sa profite inclusiv si bancile din Romania, indirect. Am cerut stabilitate monetara, asigurarea lichiditatii la fata locului si o planificare responsabila a bugetului", a spus Proell, in cadrul unei conferinte organizata la sediul Bancii Nationale a Romaniei, relateaza Mediafax.


Proell, aflat intr-o vizita oficiala in Romania, s-a intalnit astazi cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

El a precizat ca a discutat cu autoritatile romane despre reducerea ratei rezervelor minime obligatorii si de stabilitate monetara.

"Din acest ajutor de 100 de miliarde de euro (pentru sectorul bancar austriac -n.r.), 15 miliarde de euro sunt capital, iar restul asigurari ale statului. Prin aceasta imputernicire se obtine si o stabilizare a bancilor de aici, care vrea sa duca la o mai mare libertate de actiune", a adaugat Proell.

El a precizat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre unele chestiuni importante si pentru bancile-mama, in primul rand asigurarea lichiditatii pe piata locala, apoi dorinta Austriei de stabilitate in sectorului monetar.

"Mi se pare ca sunt asigurate masurile de stabilitatea monetara", a precizat Proell.

El a spus ca bancile austriece vor sa fie si in continuare prezente in Romania, ca parte a stabilitatii in aceasta regiune, si sa ramana "un pilon al stabilitatii".

Referitor la discutiile de la Ministerul Finantelor, oficialul austriac a mentionat ca s-a stabilit ca institutia sa se consulte in mod regulat cu bancile prezente pe piata locala.

"In legatura cu Fondul Monetar International, aceasta este o dicutie ce priveste Romania. Plec de aici cu impresia unei bune colaborari intre BNR si Guvern", a incheiat Proell.

Guvernul austriac a adoptat, la inceputul lunii octombrie 2008, un pachet de masuri, in valoare de 100 miliarde de euro, pentru a asigura increderea in pietele monetare si de capital din Austria si a proteja sistemul bancar de efectele negative ale crizei financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austria, #bnr, #buget, #discutie, #lichiditate, #minime, #monetara, #planificare, #pogea, #rezerve, #stabilitate , #stiri BNR