ARB propune evaluarea garantiilor doar la acordarea creditelor

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 12:09
1267 citiri
ARB propune evaluarea garantiilor doar la acordarea creditelor

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) discuta cu BNR modificarea regulamentului privind evaluarea individuala a garantiilor, astfel incat aceasta operatiune sa fie realizata doar la acordarea creditelor si in eventualitatea unei executari silite, potrivit presedintelui ARB, Radu Ghetea, precizeaza Mediafax.

El a precizat ca, in prezent, normele prevad ca evaluarea garantiilor ar trebui facuta in fiecare an si individual.

In contextul unor oscilatii foarte mari ale preturilor la proprietatile imobiliare, ARB propune ca evaluarea individuala sa fie realizata doar la acordarea creditelor si cand se pune problema unei executari, iar pe perioada imprumutului sa se foloseasca asa-zisa metoda "din birou", pe baza unor indici acceptati de toata lumea.

"Nu se mai pot face in aceste zile evaluari individuale, nu poti sa te duci la om sa-i bati la usa si sa-l intrebi daca mai are gresia si faianta de acum doi ani", a spus, vineri, Ghetea la Cafeneaua de Afaceri "Romania in 2010 - iesirea din criza".

Oficialul ARB a aratat ca trebuie gasita o solutie impreuna cu Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), astfel incat indicii pe baza carora se vor face evaluarile in timpul imprumutului sa reflecte realitatea.

#arb, #bnr, #evcaluare, #garantii, #ghetea, #individuala , #stiri BNR