ARB: Liniile de finantare atrase de la BERD, BEI si IFC nu trebuie sa intre in RMO

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:09
1225 citiri
ARB: Liniile de finantare atrase de la BERD, BEI si IFC nu trebuie sa intre in RMO

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) solicita din nou BNR eliminarea liniilor de finantare atrase de la institutiile financiare internationale, respectiv BERD, BEI si IFC, din calculul rezervelor minime obligatorii (RMO), a declarat presedintele asociatiei, Radu Gratian Ghetea.

" Din punct de vedere al bancilor, consideram ca foarte important pentru relansarea economiei este, printre altele, costul creditului, iar pentru reducerea acestuia, pentru a avea o relansare normala in Romania, ar trebui sa ne canalizam pe trei directii, respectiv masuri care ar trebui luate de BNR, de Guvern si masuri in domeniul legislativ", a spus Ghetea, prezent la un seminar organizat de "Ziarul Financiar", precizeaza Mediafax.

El a aratat ca o parte din masurile solicitate au fost adoptate deja de catre banca centrala. "Am avut o recapitulare ieri (luni - n.r.) cu BNR, respectiv ce s-a facut si ceea ce ar mai trebui facut", a expliucat Ghetea.

Astfel, referitor la rezervele minime obligatorii, ARB sustine in continuare reducerea acestora, dar si o nuantare in ceea ce priveste neluarea in calcul a liniilor de finantare de la institutiile financiare internationale, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si IFC, divizie a Bancii Mondiale.

"Solicitam sa se prevada in mod expres ca liniile de finantare de la institutiile internationale sa nu fie incluse in RMO", a spus presedintele ARB. ARB cere si revizuirea regulamentului privind provizioanele.

"S-au facut unele ajustari, respectiv bancile pot deduce pana la 25% din valoarea garantiilor. BNR ne-a promis ca o sa revada dupa o anumita perioada de timp daca e necesar cresterea acestui procent. Consideram ca in conditiile actuale, in care creditele neperformante cresc de la zi la zi, este necesar sa ne apropiem de standardele internationale si sa luam in calcul garantiile", a mai afirmat Ghetea.

In ceea ce priveste masurile care ar trebui adoptate de Guvern, Ghetea a afirmat ca programul "Prima Casa" este un exemplu pozitiv, in contextul interesului ridicat al bancilor de a participa si al dobanzilor reduse pentru acordarea de credite, pe fondul diminuarii riscului.

"Ar mai putea exista un alt program prin care bancile sa crediteze acele firme care au de luat TVA de la stat. Parerea mea personala este ca, in baza unei confirmari de la ANAF, firma care are de recuperat TVA sa poate lua credite. Trebuie o reglementare pentru ca ANAF nu are in regulament sa emita astfel de hartii", a aratat presedintele ARB.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#credite, #finantare, #ghetea, #linii, #rmo , #stiri BNR