Apartamentele ''comuniste'', pe topoganul preturilor

Sambata, 15 Aprilie 2006, ora 05:29
1174 citiri

Datorita avalansei de proiecte noi vor scadea preturile la apartamentele construite pana in anii A'90. Acest lucru se va intampla deoarece, in momentul achizitionarii unei case, orice cumparator ar trebui sa gandeasca in perspectiva: cumpararea unei case se face nu pentru o perioada limitata de timp, ci pentru o viata.

Mentalitatea romanului (care, conform statisticilor, se muta de 0,8 ori in viata, comparativ cu persoanele din Occident - unde acest procent este de 3,9) este urmatoarea: cand cumpara o casa, o cumpara pentru o viata. Cum se poate ca un apartament vechi, construit acum 20-50 de ani, sa se ridice la standardele unui apartament intr-un complex rezidential nou, cu finisaje de ultima generatie, cu parcare, paza si spatii verzi? Ei bine, nu se poate! Acesta va fi si unul dintre motivele pentru care apartamentele construite in perioada comunista vor pierde teren in favoarea apartamentelor din complexurile rezidentiale noi. Daca in acest moment un apartament construit in 1982 are un pret, sa spunem de 40.000 de euro, cu certitudine peste 15 ani valoarea acestuia va fi mult mai mica, dat fiind anul de construire si tehnologiile folosite, indiferent de imbunatatirile care ii vor fi aduse. Un pret de 700-800 euro/mp pentru un apartament vechi este foarte mare, chiar in conditiile in care alternativa inseamna 1000-1400 euro/mp, dar intr-un imobil nou, realizat la standardele anilor 2010.

Preconizari pentru anul 2006

Pentru anul 2006, expertii Euroest Invest preconizeaza o scadere a preturilor pentru apartamentele in blocurile comuniste. Aceste supozitii sunt sustinute de urmatorii factori: avalansa de noi proiecte imobiliare /numarul mare de blocuri noi si scaderea cererii pentru vechile apartamente foarte scumpe. Un alt factor care ar putea influenta aceasta ieftinire il constitue restrictia impusa de BNR la creditele in valuta, deoarece sumele platite proprietarilor reprezinta de fapt creditele in euro oferite de catre banci cumparatorului. Primele semne ale ieftinirii au aparut in vara anului 2005, dar a fost vorba numai de o ieftinire temporara (in special in cartierele marginase), deoarece, pe ansamblu, preturile s-au majorat cu 5-10%. Totusi, preturile vor scadea in perioada imediat urmatoare cu aproximativ 10-15% anual, motivul principal fiind blocajul ce exista in acest moment pe piata apartamentelor: vanzatorii nu renunta la preturile exorbitante pe care le solicita, iar cumparatorii au inceput sa refuze sa le plateasca. De notat este ca, in primul semestru al anului 2006, apartamentele-dormitor s-au ieftinit cu 5%, in zone precum Titan, Drumul Taberei, Berceni sau Giurgiului.

Calcularea valorii unui apartament

Valoarea unui apartament se calculeaza in baza unor analize ce tin cont de valoarea locuintelor similare sau de veniturile pe care le poate obtine proprietarul prin inchiriere. O a doua varianta este aceea ca pe baza nivelurilor chiriilor din zona se calculeaza venitul anual pe care l-ar putea genera apartamentul. Apoi, prin impartirea acestui venit la pretul de tranzactionare al zonei se va calcula rata de capitalizare, dupa care se raporteaza venitul din chirii la rata de capitalizare. Rezultatul reprezinta valoarea estimata pe piata a imobilului. In cazul in care doriti sa achizitionati un apartament, apelati totusi la serviciile unui evaluator acreditat ANEVAR.

Euroest Invest

www.directnews.ro - topul stirilor zilei