Anuntul BNR are efecte: bancile de locuinte vor sa taie din dobanzi

Vineri, 04 Mai 2007, ora 11:01
836 citiri
Anuntul BNR are efecte: bancile de locuinte vor sa taie din dobanzi

Relaxarea prevederilor privind rezervele minime obligatorii impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) bancilor de economisire-creditare in domeniul locativ se va reflecta in accelerarea creditarii si in reducerea dobanzilor, considera reprezentantii bancilor de locuinte.

In sedinta de miercuri, Consiliul de Administratie al BNR a decis, pe langa reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte, de la 7,5% pe an la 7,25% pe an, eliminarea din baza de calcul pentru rezervele minime obligatorii sumele aflate in tranzit si stabilirea unui nivel zero pentru ratele aplicabile bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ.

Pe piata din Romania opereaza doua banci de economisire si creditare in domeniul locativ - Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.

"Masura adoptata arata, in opinia noastra, importanta pe care Banca Nationala a Romaniei o acorda stimularii economisirii. Asta cu atat mai mult cu cat gradul de economisire in sistemul bancar romanesc este cu mult inca sub media inregistrata in Uniunea Europeana", a declarat joi agentiei MEDIAFAX presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea.

El a adaugat ca in perioada imediat urmatoare strategia bancii va fi aliniata noilor conditii anuntate de BNR.

"In mod cert insa, o importanta deosebita va fi acordata finantarilor si dezvoltarii portofoliului nostru de credite acordate persoanelor cu venituri mici si medii", a afirmat Costea.

Potrivit presdintelui HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin, masura BNR se va reflecta in activitatea institutiei de credit prin reducerea costurilor de finantare.

"In contextul evolutiei favorabile in plan macroeconomic, in special al reducerii inflatiei, ne asteptam ca BNR sa ia masuri de relaxare a rezervei minime obligatorii. Faptul ca una din masurile de relaxare se refera la aplicarea unei rate de rezerva zero la depozitele bancilor pentru locuinte, dovedeste increderea bancii centrale in efectele pozitive pe care economisirea pe termen lung realizata de bancile pentru locuinte in moneda nationala o are in mentinerea echilibrelor macroeconomice si dezvoltarea pe baze sustenabile a intermedierii financiare", a spus Tulin.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte, infiintata in iunie 2004, avea la finele anului trecut active de aproape 75 de milioane de euro, in crestere cu peste 85%, avansul fiind generat in principal de majorarea depozitelor clientilor, si estimeaza pentru acest an o majorare la 135 de milioane de euro.

HVB Banca pentru Locuinte si-a inceput activitatea la sfarsitul anului 2005. Institutia avea la sfarsitul anului trecut 10.000 de clienti, valoarea totala a contractelor de economisire-creditare fiind de circa 200 de milioane de lei. Potrivit BNR, banca avea, in decembrie 2006, active de 12,5 milioane de euro.

Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie de credit de pe piata locala si-a anuntat intentia de a deschide, probabil in acest an, o banca pentru locuinte impreuna cu una din institutiile din grupul actionarului sau majoritar, Erste Bank din Austria. De asemenea, Casa de Economii si Consemnatiuni, singura banca comerciala de stat, a aratat ca vrea sa intre pe acest sector.

Bloombiz
Sursa: Mediafax