Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Anghelache admite ca piata de capital e in urma celei bancare din perspectiva Basel II

Anghelache admite ca piata de capital e in urma celei bancare din perspectiva Basel II

Piata de capital e in urma sistemului bancar din punct de vedere al reglemetarilor Basel II cu privire la capitalurile de risc, al supravegherii, al supravegherii si opretional, a declarat, marti, presedinta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (BNVM) Garbriela Anghelache.

Cadrul legal aplicabil pentru acordul Basel II este format, in prezent, din Ordonanta de Urgenta numarul 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aflata in aceasta perioada in dezbatere la Camera Deputatilor, un numar de 13 regulamente emise in comun de CNVM si Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru aplicarea OUG 99/2006, acte normative care transpun directiva nr.2006/48/EC privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de catre institutiile de credit si directiva nr.2006/49/EC privind activitatea institutiilor de credit.

Legislatia privind cerintele de capital a urmarit structura pe trei piloni a noului acord de capital Basel II.

Pilonul 1 se refera la calcularea cerintelor minime de capital pentru riscul de credit, riscul de piata si riscul operational. Pilonul 2 se axeaza pe supravegherea respectarii cerintelor privind adecvarea capitalului (fiecare firma de investitii si institutie de credit trebuie sa detina capital corespunzator profilului sau de risc.

Pilonul 3 are in vedere disciplina de piata, prin faptul ca firmele de investitii si institutiile de credit trebuie sa furnizeze autoritatii de supraveghere si publicului o serie de informatii care sa permita evaluarea profilului de risc al acestora si asigurarea disciplinei de piata.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 878 ori