Angajatorii cauta asistenti sociali

Luni, 31 August 2009, ora 11:02
1676 citiri
Angajatorii cauta asistenti sociali

Rata locurilor de munca neocupate a scazut in perioada aprilie-iunie cu 0,38 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,89%, sectorul sanatatii si asistentei sociale avand cea mai mare cerere de forta de munca, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS), precizeaza NewsIn.

Fata de acelasi interval din 2008, rata locurilor de munca vacante a scazut, in trimestrul al doilea din acest an, cu 1,13 puncte procentuale, potrivit datelor Statisticii.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala, cu o rata a locurilor de munca neocupate de 4,05%, precum si in administratia publica (1,89%) si in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (1,20%).

In schimb, sectorul extractiv (0,09%), tranzactiile imobiliare (0,17%) si productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,23%) aveau cele mai putine slujbe libere.

Angajatorii au cautat cel mai mult specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, pe acest segment fiind disponibile 1,32% din slujbele totale. In trimestrul al doilea din 2009, firmele au mai cautat agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, pentru care 1,27% din posturi nu erau ocupate.

In schimb, cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca a fost inregistrata pentru membrii corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,55%), precum si in ocupatiile de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor (0,63%).

Regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,17%), urmata de regiunea Vest (1,05%), in timp ce in regiunile Nord-Vest (0,67%) si de Sud-Est (0,68%) s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual. Datele privind rata locurilor de munca vacante au fost obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.

INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 24.000 de companii, luand in considerare firmele cu cel putin patru salariati. Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) au fost cuprinse exhaustiv in cercetare, potrivit INS.

Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#angajati, #loc, #munca, #cariera, #asistenti, #sector, #sanatate, #job , #stiri BNR