Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Angajatii BNR raman cu salariile reduse

Angajatii BNR raman cu salariile reduse

Angajatii BNR vor avea in continuare salariile reduse cu 25%, dupa ce Guvernul a modificat legea prin care au fost taiate, astfel incat reducerea sa se constituie fond in bugetul BNR, iar banca centrala sa vireze ulterior acest fond la buget, benevol, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Guvernul a discutat, luni, o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii prin care au fost reduse cu 25% salariile angajatilor BNR, impreuna cu remuneratiile din sectorul public, pentru a evita astfel sanctiuni din partea Comisiei Europene.

"Angajatii BNR au fost exceptati de Guvern de la masura reducerii cu 25% a salariilor, la fel ca in cazul salariatilor bugetari, dar pentru a nu incalca reglementarile bancare europene, conducerea BNR a propus chiar ea reducerea cu 25% a veniturilor salariale. Economiile din aceste reduceri se vor constitui fond la bugetul bancii centrale, iar BNR va varsa benevol acest fond la bugetul de stat", au declarat sursele citate.

Banca Centrala Europeana (BCE) a emis un aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a legii care include scaderea salariilor angajatilor din BNR astfel incat sumele economisite sa ramana in conturile bancii, subliniind ca nu se rezolva problema autonomiei bancii centrale.

Ministerul Finantelor Publice a solicitat BCE punctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a guvernului de modificare a legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede mentinerea reducerii salariilor angajatilor BNR cu 25%, dar cu pastrarea sumelor astfel economisite la banca centrala, nu virarea acestora la bugetul de stat.

Potrivit avizului BCE, Guvernul trebuie sa returneze BNR banii primiti la bugetul de stat ca urmare a reducerii salariilor angajatilor bancii centrale cu 25%, incepand cu 1 iulie, pentru a evita incalcarea unor prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 789 ori
Citeste mai multe despreangajati bani bnr buget salarii