Andrei Cionca (CITR): Lipsa finantarilor noi determina cresterea creditelor neperformante

Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:26
2365 citiri
Andrei Cionca (CITR): Lipsa finantarilor noi determina cresterea creditelor neperformante

Creditele neperformante vor continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca, a declarat joi, fondatorul Casei de Insolventa Transilvania (CITR), Andrei Cionca.

"Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante este in crestere permanenta, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani. Criza companiilor, care duce si la cresterea creditelor neperformante, nu are cum sa se opreasca cat timp nu intervin bani proaspeti in economie" a spus reprezentantul CITR pentru Agerpres.

El a avertizat ca, practic, toti jucatorii implicati in salvarea unei companii - furnizori, actionari, stat, banci - nu pot interveni in acest moment.

"Este necesara interventia celui de-al 5-lea jucator care sa fie un fond de investitii si sa acorde credit cu optiunea ca la anumite intervale de control, 3-6 luni sau un an, sa aiba posibilitatea sa isi converteasca banii in pachetul majoritar de actiuni", a mai spus Andrei Cionca.

Valoarea restantelor in lei si valuta acumulate de firme si populatie la banci a urcat cu 3%, la finele lunii mai, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), comparativ cu nivelul inregistrat in aprilie 2013, depasind 31,874 miliarde lei.

Din aceasta valoare, peste 12,5 miliarde lei erau restante in moneda nationala si circa 19,3 miliarde in valuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite neperformante, #restante companii, #finantari firme Romania, #statistici BNR restante credite , #stiri BNR