Analistii se asteapta ca BNR sa reduca nivelul RMO pentru a ridica lichiditatea in piata

Marti, 03 Februarie 2009, ora 15:40
1192 citiri
Analistii se asteapta ca BNR sa reduca nivelul RMO pentru a ridica lichiditatea in piata

BNR ar putea recurge in cadrul sedintei de maine la taierea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, dar si la cele in valuta, pentru a impinge in jos dobanzile din piata interbancara, considera analistii, care mizeaza si pe reducerea dobanzii cheie, ca semnal din partea bancii centrale.

Economistii mai considera ca, in ciuda presiunii pe cursul de schimb valutar, taierea rezervelor minime obligatorii (RMO) ar avea un efect mai rapid si mai puternic asupra dobanzilor ridicate de pe piata interbancara decat reducerea dobanzii de politica monetara, o masura cu rol de semnal din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Cand dobanzile din piata sunt cu mult mai sus decat dobanda cheie, nu are sens ca, inainte de a injecta lichiditate in piata, sa reduci dobanda. Scaderea rezervelor este primul pas pe care il putem anticipa si care ar asigura o lichiditate mai ridicata, masura ce, in final, ar cobori si dobanzile", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El mizeaza pe o reducere a rezervelor minime obligatorii de la 18% la 16% in cazul pasivelor in lei si de la 40% la 35% pentru pasivele in valuta constituite de banci.
Si economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru-Chidesciuc, se asteapta la o reducere a RMO cu cel mult 3 puncte procentuale la lei si sustine ca deprecierea leului ar putea fi evitata prin taierea cu 5 puncte procentuale a rezervelor minime la pasivele in valuta, "masura care ar injecta si valuta, o data cu lei".

Cu toate acestea, in opinia analistului, banca centrala ar putea lua si alte masuri pentru a injecta lichiditate in piata, precum reducerea dobanzii percepute la facilitatea de credit (lombard) de la 14,25% pe an in prezent, pana la 13,50% pe an.

Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, considera ca BNR va reduce cu 2 puncte procentuale atat rezervele minime pentru pasivele in lei, cat si cele la valuta.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, si Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank Romania, se asteapta de asemenea la o scadere o RMO cu 2 puncte procentuale, pana la 16%, insa exclud "pentru moment" o masura similara pentru pasivele in valuta.

"Scaderea dobanzii cheie pana la cel mult 10% ar putea fi interpretata ca un semnal foarte important. Daca banca centrala va taia rezervele minime, ar fi un element de sustinere a lichiditatii din piata si a economiei in ansamblu, prin creditare si finantarea deficitului. Cu toate acestea, chiar daca masura va fi adoptata, ramane de vazut cand va intra in vigoare", a spus Anghel.
Economistii anticipeaza reducerea dobanzii cu cel mult 0,5 puncte procentuale

Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, se asteapta de asemenea la reducerea rezervelor minime obligatorii, insa cu un punct procentual pentru pasivele in lei. El mizeaza si pe taierea dobanzii de politica monetara la 9,75% pe an.

Tot la taierea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale se asteapta si directorul de cercetare al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), Laurian Lungu, care considera insa ca banca centrala nu va recurge si la reducerea rezervelor minime.

"Intr-adevar, taierea RMO pentru pasivele in lei ar avea efecte clare in piata, insa cum nu sunt probleme de lichiditate in piata, o astfel de masura ar pune presiune pe cursul de schimb. Reducerea dobanzii cheie ar lasa libertate de miscare ulterior, cand intr-adevar vom avea probleme cu lichiditatea", a adaugat Lungu.

Asteptarile reduse privind cresterea economica in 2009 ar putea face banca centrala sa recurga la taierea dobanzii cheie, crede si Nicolae Alexandru Chidesciuc, care se asteapta la un nivel de 10%.

"Activitatea economica s-a restrans deja si este nevoie macar de un semnal in piata din partea BNR", a completat economistul senior al ING Bank Romania.

Incetinirea creditarii este un argument suplimentar pentru care banca centrala va cobori dobanda de politica monetara la 10% pe an, spune Lucian Anghel, care ia in calcul "semnalele negative din economie si inflatia ce va intra pe o traiectorie descrescatoare".

Cu toate acestea, atat Ionut Dumitru, cat si Rozalia Pal, mizeaza pe mentinerea dobanzii cheie la 10,25% pe an, pe fondul presiunilor actuale de depreciere asupra monedei nationale si a unei inflatii ridicate in prima luna a acestui an.

"In principiu, estimez ca, pe parcursul acestui an, dobanda cheie va cobori la 8,5% pe an, insa conditiile actuale nu permit o taiere, iar prioritatea este reducerea dobanzilor din piata interbancara", a mentionat Pal.

Consiliul de administratie al BNR se va intalni, miercuri, 4 februarie, in a doua sedinta de politica monetara din acest an, in cadrul careia se va discuta si raportul trimestrial asupra inflatiei.

BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7% pana la 10,25% pe an de la sfarsitul lui octombrie 2007 pana la finalul lui iulie 2008. In ultimele trei sedinte de politica monetara, banca centrala a mentinut dobanda cheie, insa pe 30 octombrie 2008 a decis coborarea nivelului rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, pana la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008, pentru a ridica nivelul lichiditatii din piata.

Banca centrala nu a mai redus dobanda de politica monetara din 25 iunie 2007, cand a consiliul de administratie al BNR a decis taierea cu 0,25 puncte procentuale, la 7% pe an.

#banca, #bnr, #cheie, #dobanda, #reducere, #rezerve , #stiri BNR