Analistii: BNR va reduce dobanda, dar nu cu "pasi mari"

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 13:23
1235 citiri
Analistii: BNR va reduce dobanda, dar nu cu "pasi mari"

Banca Nationala a Romaniei va mai reduce, in perioada urmatoare, dobanda de politica monetara, dar nesemnificativ, a declarat, miercuri, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Banca Nationala va mai reduce dobanda cheie in perioada urmatoare, dar nu semnificativ. Cine se asteapta la scaderi mari va fi dezamagit", a spus Croitoru, in cadrul unei mese rotunde organizate de firma AT Kearney.

El a mentionat ca exista o cerere foarte mare din partea mediului privat pentru reducerea mai drastica a ratei de politica monetara, ca urmare a contractiei PIB de anul trecut, de 7%, si a evolutiei inflatiei (core inflation s-a situat la 6,3% in decembrie si la 1,903% in ianuarie).

"Acesta este un suport bun pentru ca oamenii sa ceara reducerea dobanzii", a adaugat Croitoru. El a mentionat ca opiniile sale prezentate in cadrul mesei rotunde sunt in nume propriu si nu reprezinta parerea BNR.

"Politica BNR va fi prudenta pentru ca - si asta este opinia mea personala, si nu punctul de vedere al BNR - in 2010 vom vedea o reluare a intrarilor de capital in Romania, ceea va exercita presiune pe curs.

De pe alta parte, Banca Nationala are in continuare ca principala sarcina ancorarea inflatiei si de aici si dilema legata de reducerea dobanzii. Si aceasta dilema va fi rezolvata in Consiliul de Administratie al BNR, in functie de date", a mentionat Croitoru.

El a adaugat ca deciziile BNR legate de dobanda vor fi "spre dezamagirea celor care preseaza banca centrala sa reduca rata cu pasi mai mari", scaderea urmand sa se faca cu pasi mici.

Croitoru a explicat reluarea intrarilor de capital in 2010, in Romania, prin cresterea exporturilor, revenirea increderii in piata, dar si prin prisma estimarilor privind investitiile straine directe facute de institutii din strainatate.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in sedinta din 3 februarie, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, dupa ce la inceputul lunii ianuarie rata fusese diminuata cu alte 0,5 puncte, de la 8% la 7,5%. Banca centrala a redus in 2009 dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an.

 

#analisti, #bnr, #croitoru, #dobanda, #lucian , #stiri BNR