Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Titlurile de Stat cu discont indica pentru prima oara in cei 4 ani de la lansare ca Piata primara interbancara crede in sfarsit in Dez-Inflatie !!!

Titlurile de Stat cu discont indica pentru prima oara in cei 4 ani de la lansare ca Piata primara interbancara crede in sfarsit in Dez-Inflatie !!!
- Recent-inchegata "Curba a Maturitatilor" a inregistrat in martie-aprilie 2002 prima inversare ! -

Romania intra pe zi ce trece intr-o zodie a normalitatii pe care o asteptam cu totii de atata amar de vreme. Insa nic - Recent-inchegata "Curba a Maturitatilor" a inregistrat in martie-aprilie 2002 prima inversare ! -

Romania intra pe zi ce trece intr-o zodie a normalitatii pe care o asteptam cu totii de atata amar de vreme. Insa nici o declaratie guvernamentala, nici o lauda a vreunor invitati straini binevoitori, nici macar cifrele Institutului National de Statistica sau aprecierile uneori pozitive ale unor institutii financiare internationale sau agentii de rating nu se pot compara ca valoare intrinseca pentru noi toti cu VALIDAREA REALITATII DE CATRE UN MECANISM DE PIATA FUNCTIONALA.

Inflatia a fost pe un "trend", pe o tendinta descendenta neintrerupta inca din ianuarie 2000 (cand inregistra 56,9% "an-la-an").
Guvernul Isarescu si ulterior cabinetul Nastase - ambele lucrand pentru prima oara in tandem coerent cu Banca Centrala (BNR) - au meritul de a fi consolidat aceasta tendinta in deja 2 ani si un trimestru, nelasand loc de reculuri si astfel au reusit sa "vindece" practic o psihoza nationala a lucrului luat de la capat inca o data si inca o data

Este adevarat ca, data fiind situatia Economiei Reale - unde restructurarea inca trebuie sa-si demonstreze "masa critica" (va fi oricum din ce in ce mai usor cu inflatie mai mica !), este adevarat asadar ca acest "drum" in jos al Inflatiei nu a convins pe toata lumea ca e "fara intoarcere", si cu deosebire pe bancheri, care prin excelenta sunt spirite conservatoare si precaute.

Este adevarat insa si ca, in ciuda nevoii de restructurare masiva in industrie si cu precadere in masivul sector energetic national, Inflatia era puternic presata spre scadere. Tendinta clara era sprijinita si de faptul ca Romania ramasese o insula izolata intr-o mare in care acest indicator se masoara deja de vreo 2 ani cu o singura cifra. Iar in conditiile aprecierii reale a Leului, importurile tot mai ieftine presau si preturile producatorilor romani pe pietele in formare de la noi.

Insa in ciuda anuntarii trimufatoare de catre Guvern si INS a atingerii unei "tinte" dupa alta, Piata primara a Titlurilor de stat cu discont (instrumentele prin care Ministerul de Finante isi completeaza necesarul de finantare curent apeland la banci si la clientii acestora) nu a crezut deloc in acest fapt timp de 2 ani si mai bine, ci dimpotriva !

Cum ne dam seama? Simplu In tarile cu economie de piata fie matura, fie chiar "emergenta" (Romania inca nu merita acest calificativ), titlurile "venit fix" de tipul Obligatiunilor se emit pe maturitati diferite (3 luni, 6 luni, pana la 1 an = "Treasury-Bills"; 1 an, 3 ani, pana la 5 ani = "T-notes"; 5 ani, 10 ani; 30 ani = "T-bonds").

Multitudinea acestor titluri emise permite analistilor sa deseneze asa-numita "curba a maturitatilor" pe fiecare tip de titlu in parte.

Evolutia preturilor / dobanzilor pe Piata primara, de emisiune, dar mai ales ulterior - pe Piata secundara (amanata si acum la noi din cauza BNR) se reflecta in acest grafic-curba si arata mai clar decat orice perceptia invetitorilor asupra riscurilor din viitor dupa maturitati (risc macroeconomic in cazul obligatiunilor emise de state), fiind un indicator esential al CREDIBILITATII POLITICII ECONOMICE in ochii investitorilor.

La noi avem neoficial o astfel de "curba a maturitatilor" practic doar din finalul 2000 si din 2001, cand M.F. s-a decis sa renunte la cvasi-exclusivitatea de pana atunci a T-bills pe 3-luni si sa emita cu frecventa comparabila si titluri la 6 luni (182 zile) si 1 an (364 zile).

Pentru cine a urmarit "curba" imaginara la noi, bancile au refuzat cu obstinatie in toata aceasta perioada sa ofere dobanzi (randamente) mai mici la titurile cu maturitate mai lunga (1 an) fata de cele cu maturitate scurta, iar "curba" specifica a titlurilor interne ale Romaniei s-a pastrat practic in pozitie crescatoare in tot acest rastimp.

Insa la final de martie (in trepte) si "in bloc" la inceput de aprilie 2002, am asistat la prima inversare: pe 2 aprilie bancile au acceptat sa cumpere - dupa ce in prealabil licitasera pe aceasta structura ! -
33,46% media T-bills 3 luni - in premiera mai scumpe decat
32,94% (media) la cele pe 6 luni, la randul lor mai scumpe decat
32,46% media la cele pe 1 an de zile.

Aceasta "inversare a curbei maturitatilor" este dovada ca bancile si clientii mari ai acestora au inceput in sfarsit sa-si calculeze riscul mizand pe o inflatie mai scazuta de acum incolo.
Le tin pumnii sa nu se insele ! Sa fie intr-un ceas bun !

Radu Limpede - 12 aprilie 2002


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1049 ori