Activitatea din industrie si constructii isi revine, iar disponibilizarile incetinesc

Joi, 25 Martie 2010, ora 17:38
971 citiri
Activitatea din industrie si constructii isi revine, iar disponibilizarile incetinesc

Companiile din industrie si constructii se asteapta la cresterea activitatii, arata buletinul de conjunctura din martie al BNR, care atrage atentia ca optimismul poate fi stimulat si de majorarea numarului de zile lucratoare fata de luna precedenta sau de imbunatatirea vremii, informeaza NewsIn.

"Expectatiile formulate de participantii la sondajul de conjunctura realizat de BNR in luna martie indica o perspectiva optimista in ambele sectoare economice analizate, insa trebuie mentionat faptul ca aceasta evolutie incorporeaza efectul asociat numarului mai mare de zile lucratoare fata de luna precedenta, dar si influenta pozitiva indusa de imbunatatirea conditiilor climaterice", se spune in sondajul publicat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, in privinta volumului de activitate, soldurile conjuncturale au ajuns la +23% in industrie si la +44% in constructii.

Firmele din aceste sectoare se asteapta si la majorarea comenzilor primite, industria beneficiind de revenirea cererii externe.

Circa 45% dintre companiile industriale si aproape doua treimi dintre cele de constructii mentioneaza in continuare cererea slaba ca principal factor de limitare a activitatii.

Alti factori negativi asupra activitatii din cele doua sectoare, cu o pondere cumulata de aproape o treime in economia romaneasca, sunt blocajul financiar - mai ales in constructii -, dobanzile bancare mari, evolutia cursului de schimb si insuficienta materiilor prime.

In privinta fortei de munca, firmele din industrie vor continua sa faca disponibilizari, "insa procesul nu va avea o intensitate pronuntata", in timp ce scaderea numarului de salariati se va opri in constructii, in conditiile in care incepe sezonul de activitate in acest sector.

Sondajul BNR mai arata ca preturile la producator vor avea o tendinta de crestere, in timp ce in constructii este "putin probabila" o modificare a preturilor.

"Expectatiile privind performanta economica a sectorului industrial s-au ameliorat vizibil comparativ cu luna anterioara, soldul opiniilor inversandu-si semnul (de la -21% la +17%). Desi de mai mica amplitudine, o imbunatatire a indicatorului este anticipata si in sectorul constructiilor", se mai spune in raport.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre ponderea opiniilor favorabile si cea a opiniilor nefavorabile.

#industrie, # constructii, # activitate, # disponibilizari , #stiri BNR