A fost redusa contributia bancilor la Fondul de Garantare a Depozitelor

Joi, 23 Martie 2006, ora 13:03
831 citiri

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, diminuarea cotei contributiei anuale datorate de institutiile de credit participante la schema de garantare a depozitelor in sistemul bancar.Cotele contributiei anuale scad de la 0,4% la 0,2% in acest an si de la 0,3% la 0,1% in 2007. Executivului a modificat in acest sens Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Ordonanta de urgenta aprobata de Executiv prevede ca resursele financiare necesare Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar vor fi completate prin linii de credit stand-by acordate anual Fondului de catre institutiile de credit participante la Fond. Pentru anul 2006, suma totala a liniilor de credit stand-by va reprezenta echivalentul in lei a 150 milioane euro.

Plata contributiei anuale pentru 2006 se va face pana la 31 martie ac.

Pentru anul 2006, institutiile de credit pentru care Fondul a stabilit si a comunicat deja aplicarea de contributii anuale majorate vor plati o cota a contributiei anuale de 0,25%.

Incepand cu anul 2008, atat cota contributiei anuale, cat si volumul total al liniilor de credit stand-by, vor fi stabilite de catre Fond, cu aprobarea BNR, pentru fiecare an de plata. Cota nu va fi mai mare de 0,5% si va fi comunicata institutiilor de credit pana la sfarsitul lunii februarie a anului de plata.

AMOS News - Agentie independenta de presa