Piperea da in judecata BNR si banci din "top 3" - prejudicii de miliarde de euro

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:30
1750 citiri
Piperea da in judecata BNR si banci din "top 3" - prejudicii de miliarde de euro

Biroul de avocatura Piperea si Asociatii va depune, in octombrie, la Tribunalul Bucuresti, prima actiune impotriva unor banci comerciale "din top 3", precum si impotriva BNR, pentru clauze abuzive in contractele de creditare in franci elvetieni, a declarat joi avocatul Gheorghe Piperea.

"Estimez ca actiunea va fi depusa in octombrie, la Tribunalul Bucuresti, iar termenul ar trebui sa fie undeva in ianuarie sau februarie 2014. Am facut doar o estimare in legatura cu o singura banca. Estimarea ducea catre 1,4 - 1,5 miliarde de euro, prejudiciu cauzat clientilor, din aplicarea clauzelor abuzive. Actiunile pe care le-am facut sunt toate impotriva unor banci din top trei", a precizat Piperea.

Avocatul Piperea a postat, joi, pe pagina sa de Facebook, o informatie potrivit careia, pe 10 iulie, a dat startul "constituirii aliantei procesuale care va da in judecata mai multe banci, inclusiv BNR, pentru evacuarea din contracte a clauzelor abuzive si repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestor clauze".

"Vom ataca inclusiv denominarea in franci elvetieni (CHF) a platilor, lucru care a dus la dublarea ratelor in anii 2009-2013, cand CHF a "sarit" de la 1,7-2,2 lei la 3,7 lei. De data asta vom tinti efecte erga omnes ('fara exceptie' - n.red.), generice. Oricine vrea, poate sa participe. Este un proces class action de tip call-in, adica voluntar (cel pe care il recomanda proiectul directivei privind recursul colectiv in domeniul recuperarii prejudiciilor cauzate consumatorilor)", a scris avocatul.

Potrivit acestuia, faptul ca cele doua articole din Legea 193/2000 care autorizau expres un tip de class action care implica fie autoritatea, fie o asociatie de protectie a consumatorilor au fost amanate nu are nicio importanta.

"Legea romana, in special art. 37 din Codul de procedura civila si art. 6 din Legea nr.193/2000, precum si jurisprudenta recenta a ICCJ in acest domeniu, permit acest gen de procese. Pe de alta parte, intrucat legiuitorul roman a refuzat sa puna in aplicare art. 7 din Directiva 93/13 privind clauzele abuzive si intreaga Directiva 22/2009 privind actiunile in incetare a practicilor abuzive, inseamna ca aceste doua directive devin direct aplicabile in dreptul intern. Or, aceste directive nu doar ca recomanda, ci chiar fac obligatorii procesele colective, pe motive de eficienta", precizeaza Gheorghe Piperea.

De asemenea, va fi deschisa o actiune si impotriva BNR, deoarece si banca nationala este vinovata clauzele abuzive din contracte.

"Vom da in judecata si BNR, intrucat, conform unor hotarari ale Tribunalului Bucuresti obtinute de noi in procesele colective din anii 2010-2013, nu doar bancile comerciale sunt culpabile pentru inserarea in contract si utilizarea de clauze abuzive, ci si BNR, care a autorizat prealabil aceste produse bancare impanate cu clauze abuzive", a adaugat avocatul.

#Piperea judecata BNR, #Piperea procese banci, #proces banca clauze abuzive , #Rezultate financiare