Popa (BNR): Exista interes in mentinerea expunerii bancilor grecesti in Romania

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 14:35
1520 citiri
Popa (BNR): Exista interes in mentinerea expunerii bancilor grecesti in Romania

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat luni ca exista interes in mentinerea expunerii bancilor grecesti in Romania si ca in prezent nu exista semnale privind iesiri de capital ale bancilor straine, ci doar se observa o reducere a finantarii subsidiarelor.

"Bancile grecesti au un anumit rol in economia romaneasca. Speram ca dezintermedierea in aceasta economie (...) sa nu fie brutala. (...) Bancile din tara de origine nu functioneaza numai ca banci care au in subordine unitati subsidiare, functioneaza ca un grup bancar. Astfel, este bine sa ne uitam in perioada de boom, inainte de cea de criza, la contributia la profitul grupului a subsidiarelor din diverse tari, inclusiv din Romania. In cazul bancilor grecesti, aceasta contributie era mare, deci este important sa nu dea gaina care facea oua de aur. Cred ca interesul de a mentine expunerea pe Romania exista. Mai departe, ramane de judecat, intr-un caz ipotetic, daca riscul de dezintermediere este unul abrupt sau nu. Daca este, trebuie sa luam masurile impreuna cu noii actionari, ca acestea sa nu se materializeze", a explicat Popa.

Viceguvernatorul a mentionat ca in prezent nu exista semnale privind iesiri de capital ale bancilor straine, ci doar o reducere a finantarii a subsidiarelor, comparativ cu anii trecuti.

"Nu vedem iesiri de capital in acest moment. Erau mult mai frecvente depozitele pe termen scurt ale sucursalelor din Romania catre bancile mama in 2009 si 2010. Mai degraba vedem o reducere a finantarii fata de cum se intampla in anii anteriori. Este posibil ca acest lucru sa se intample in viitor, il punem ca risc, dar nu l-am vazut in prezent. (...) In mare parte, cam toate subsidiarele au un portofoliu de titluri de stat, eligibile pentru operatiunile de refinantare ale bancilor din Romania, consistent. Pot fi folosite aceste titluri pentru furnizarea de lichiditate", a adaugat Popa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#expunere banci grecesti Romania, #cristian popa , #Management