Danila (BNR): Bancile din zona euro vor finanta foarte putin economia romaneasca

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 17:11
3135 citiri
Danila (BNR): Bancile din zona euro vor finanta foarte putin economia romaneasca

Bancile din tari precum Grecia, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Austria care au subsidiare de importanta sistemica in Romania vor mai finanta economia romaneasca la un nivel foarte scazut, declara Nicolae Danila, membru in CA al BNR.

"Participarea capitalului privat, in special cel bancar, la rezolvarea crizei datoriilor suverane se va rezuma in mod unic si exceptional la Grecia. Bancile din principalele tari ale zonei euro au nevoie de recapitalizare cu suma totala de 115 miliarde euro, acest efort acoperind banci din Grecia, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Austria, care au subsidiare de importanta sistemica in Romania," a spus Danila.

"In ce masura vor mai finanta aceste banci economia romaneasca? La un nivel foarte scazut si in principal in limita resurselor atrase de pe piata interna din Romania!", se intreaba Nicolae Danila intr-o disertatie sustinuta cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Ovidius" din Constanta.

In disertatie, Nicolae Danila se intreaba in ce masura poate contribui la stabilitatea financiara o banca de importanta sistemica avand capital autohton.

El sustine ca actuala faza a crizei din Europa, realitatea interna si internationala, ne preseaza la actiune si solutii.

"Suntem capabili sa finalizam un proiect national de asemenea importanta avand tinta finala intrarea pe piata romaneasca a unei banci de importanta sistemica avand capital autohton? Consecvent fiind in acest demers, consider ca a sosit momentul de la care nu mai putem avea nici o scuza pentru intarziere", conchide Danila.

#Nicolae Danila BNR, #banci zona euro finantare, #subsidiare banci Romania , #Management