BNR, dispusa sa reduca rezervele minime pentru a contracara lipsa de lichiditate

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 19:59
1380 citiri
BNR, dispusa sa reduca rezervele minime pentru a contracara lipsa de lichiditate

BNR ia in considerare o posibila scadere a rezervelor obligatorii la lei, avand in vedere lipsa structurala de lichiditate din piata, iar daca va fi operata o astfel de reducere va fi in "pasi extrem de mici" si "cu ochii in patru" pentru a nu crea alte dezechilibre, afirma Mugur Isarescu.

"Exista o lipsa structurala de lichiditate. In consecinta, se creeaza conditiile ca noi la BNR sa gandim o posibila reducere a rezervelor minime obligatorii la lei. Daca o vom face va fi in pasi extrem de mici si ?cu ochii in patru? ca sa nu cream alte dezechilibre si sa nu stimulam catusi de putin apetitul speculativ al unora asupra monedei nationale", a declarat guvernatorul BNR in briefing-ul de presa de dupa sedinta de politica monetara.

In prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele in lei plasate de bancile comerciale la BNR si 20% la depozitele pastrate in valuta.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, mentinerea ratei de politica monetara la 5,25% si a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii, masura anticipata de analisti.

Banca centrala a remarcat in comunicatul care insoteste decizia de mentinere a dobanzilor persistenta incertitudinilor, in special in ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale bancilor romanesti cu capital strain de la bancile-mama. Acestea determina o func]ionare inca tensionata a pietei monetare interbancare si apelul in crestere la liniile de credit de la BNR.

Rata anuala a inflatiei si-a continuat trendul descendent atingand un minim istoric. Analiza indicatorilor macroeconomici sugereaza persistenta deficitului de cerere agregata in conditiile unei cresteri modeste a investitiilor si consumului privat, a mai aratat BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere rezerve minime, #BNR lipsa de lichiditate, #rezerva minime lipsa lichiditate , #Management