BNR a aprobat un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 19:04
1533 citiri
BNR a aprobat un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat in sedinta de vineri, 28 octombrie 2011, regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice.

"Regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate. Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", se precizeaza intr-un comunicat de presa citat de Newsin.

De asemenea, BNR precizeaza ca Regulamentul este in linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea in valuta si reflectate in recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale.

"In esenta, Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum in valuta, insa nu afecteaza - comparativ cu conditiile actuale - accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia cat si garantiile aferente sunt de natura imobiliara. De asemenea, prin acest Regulament se imbunatateste mecanismul de informare si avertizare a clientilor cu privire la riscurile aferente imprumuturilor in valuta si consecintele materializarii riscurilor valutar si de dobanda", se mai arata in comunicat.

Regulamentul intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial si va fi disponibil, dupa publicare, pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei.

#BNR credite persoane fizice , #Management