Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adrian Vasilescu: Obiectivul BNR este stabilitatea preturilor

Adrian Vasilescu: Obiectivul BNR este stabilitatea preturilor


Cei care au facut judecata potrivit careia cursul de schimb va ajunge la 5 lei pentru un euro au omis faptul ca obiectivul Bancii Nationale este stabilitatea preturilor, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Pentru a apara stabilitatea preturilor, BNR va face totul si va scoate tot intrumentarul. BNR isi doreste sa ajunga intr-un moment in care rata anuala si rata medie anuala (a inflatiei) sa fie aproape egale. Acesta este semnul suprem al stabilitatii unei piete. Faptul ca de 14 luni mergem cu aceasta tendinta si cele doua rate s-au tot apropiat ajungand pana la acest nivel arata ca, in momentul de fata, preocuparea fundamentala pentru obiectivul stabilitatea financiara este pentru Banca Nationala stabilitatea preturilor", a spus Vasilescu.

Rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, nou minim istoric al ultimilor 23 de ani, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS). In mai, preturile s-au majorat cu 0,20% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii usoare a alimentelor cu 0,02%, a produselor nealimentare cu 0,21 procente, dar si in urma cresterii tarifelor la servicii cu 0,53%. Rata medie lunara a inflatiei in primele cinci luni din 2012 a fost de 0,3%, fata de nivelul de 0,6% consemnat in perioada similara din 2011. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (iunie 2011 - mai 2012) fata de precedentele 12 luni (iunie 2010 - mai 2011) determinata pe baza IPC cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1881 ori