Piata valutara reactioneaza la violentele din Ucraina: Leul si monedele din regiune se depreciaza

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 12:05
1689 citiri
Piata valutara reactioneaza la violentele din Ucraina: Leul si monedele din regiune se depreciaza

Cursul de schimb a urcat din nou aproape de pragul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara, deprecierea leului fiind in linie cu miscarea inregistrata de monedele statelor din regiune, determinata de retragerea investitorilor din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor din aceasta tara.

La deschiderea sedintei de miercuri, pe piata interbancara de la Bucuresti euro era cotat la 4,4825 lei, cu 0,65 - 0,85 bani (0,14% - 0,19%) sub nivelurile de la inchiderea sesiunii anterioare, de 4,4890 - 4,4910 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a inceput sa creasca treptat, in cadrul unor tranzactii cu volume in crestere. Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost atins la scurt timp dupa ora 10:00, cand euro a fost tranzactionat la 4,4950 lei, cu 0,4 - 0,6 bani (0,09% - 0,13%) peste inchiderea de marti.

La ora mentionata, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4930 - 4,4950 lei, cu 0,4 bani (0,09%) peste nivelurile de marti din jurul orei 16:30, de 4,4890 - 4,4910 lei/euro.

Cursul de schimb a fost sub 4,5 lei/euro in ultimele trei saptamani.

Dupa prima ora a sedintei interbancare de la Bucuresti, zlotul si forintul se depreciau cu 0,4% si, respectiv, cu 0,7% in raport cu euro.

"Deprecierea leului si a celorlalte monede din regiune este determinata in principal de situatia din Ucraina, la care se adauga factori specifici fiecarei tari. In cazul Romaniei avem situatia incerta pe plan politic. La deprecierea leului ar putea contribui si scaderea dobanzilor pe piata", a afirmat un dealer.

Investitorii continua sa se retraga in masa din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor dintre protestatari si fortele de ordine loiale presedintelui Viktor Ianukovici, cu scaderi puternice pentru grivna si costuri de finantare aproape de maxime record. Protestele au inceput in urma cu trei luni, dupa ce Ianukovici a decis sa se retraga dintr-un acord de liber schimb cu UE, optand pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finantare de 15 miliarde de dolari. Miscarile de strada nu sunt izolate in Kiev, inregistrandu-se incidente in cel putin alte trei orase importante din vestul tarii.

Randamentele de referinta ale obligatiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piata secundara, iar grivna s-a prabusit cu peste 7% de la inceputul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, in pofida finantarii primite de stat de la Rusia. Rezervele bancii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, in urma eforturilor de a limita declinul monedei nationale. Autoritatle au introdus recent restrictii asupra tranzactiilor financiare cu valuta, in incercarea de a frana retragerile de capital.

Cursul de referinta anuntat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 0,32 bani, la 4,4873 lei/euro.

Totodata, rata de schimb leu/dolar american a coborat cu 0,73 bani, de la 3,2758 lei/dolar la 3,2685 lei/dolar.

Leul s-a apreciat si in raport cu francul elvetian, iar cursul de referinta a scazut de la 3,6749 lei/franc la 3,6718 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au scazut semnificativ, la 2,75% - 3,25% pe an, de la 4,17% - 4,67% pe an. Dobanzile au trecut, astfel, sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.

#curs bnr, #leu euro, #depreciere leu, #ucraina curs , #Investitii