Olteanu (BNR) se indoieste de oportunitatea investitiilor in energii alternative

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 15:07
1449 citiri
Olteanu (BNR) se indoieste de oportunitatea investitiilor in energii alternative

Tarile din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, ar putea constata in timp ca au dirijat resursele putine pe care le au in directii gresite, cum ar fi energiile alternative, fata de alte state care au avut viziune si au decis sa expoalteze gaze de sist, obtinand energie ieftina si relansand industria.

"Probabil vom constata in timp ca am dirijat si resursele putine pe care le aveam in directii complet grestite noi in Uniunea Europeana gen energiile alternative. Iata ca descoperim ca cei care s-au uitat mai departe si s-au gandit ca mai bine scot gaze de sist si fac energie ieftina si reusesc sa-si relanseze industria si s-o aduca acasa, in timp ce noi avem niste energii minunate care ne ofera un aer foarte curat si posibilitatea extraordinara de a cumpara fiecare curatator de cartofi din orice alta tara decat dintr-o tara a Uniunii Europene", a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu la un seminar pe tema capitalului uman.

El a aratat ca Romania, ca si celelalte tari din Uniunea Europeana, are inca obsesia anului 2020 si obiectivele trasate pentru acest orizont prin Agenda Lisabona.

"Uniunea Europeana l-a ratat pe 2020, Agenda Lisabona a fost ratata pentru ca toate angajamentele de dezvoltare si finantare a cercetarii s-au blocat ca urmare a crizei economice, n-au mai fost bani. 2020 este ratat", a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR s-a intrebat retoric daca o economie poate functiona in conditiile directionarii gresite a resurselor, spunand ca daca pana in 2008 putea functiona, filosofia economica s-a schimbat in urma crizei, punand accent pe o industrie "la tine acasa" pentru a consolida baza economica pe termen lung.

"Dupa teoriile de pana in 2008, da (putea functiona - n.r.), pentru ca toate activitatile economice creatoare de valoare adaugata erau considerate a fi echivalente, n-avea nicio importanta unde se desfasura activitatea, avea importanta unde se marca financiar rezultatul activitatii, aceasta era filosofia economic dominanta. Acum filosofia economica s-a schimbat cam tot din aceeasi directie, cam tot dinspre scoala de gandire americana, care spune ca da, este bine sa ai industrie la tine acasa, e bine sa faci niste lucruri palpabile, sa le tii acolo pentru ca asta-ti consolideaza o baza economica pe termen lung", a explicat Olteanu.

Guvernul a decis marti ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Investitiile derulate in constructia de unitat de productie a energiei verzi depasesc 3 miliarde de euro, fiind realizate in principal de companii private.

#Bogdan Olteanu evergie verde, #declaratii BNR energie verde, #Romania energie verde , #Investitii