PERICOLUL PANDESTE EUROPA! Vezi de unde poate izbucni dezastrul

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 13:44
3072 citiri
PERICOLUL PANDESTE EUROPA! Vezi de unde poate izbucni dezastrul

O avalansa de evenimente va lovi Europa in aceasta saptamana. Inaintea unei reuniuni cruciale, care va avea loc vineri intre secretarul general al Trezoreriei americane si ministrii de finante din zona euro, statele puternic indatorate din regiune se pregatesc de anunturi importante. Pericolul pandeste Europa in fiecare clipa si sunt cel putin 4 motive pentru care zona euro ar trebui sa-ti faca mari probleme.

In primul rand, retrogradarea celor doua banci franceze de catre agentia de rating Moody’s da un semnal puternic de neincredere.

Moody’s a retrogradat ratingul Societe Generale si Credit Agricole si a anuntat ca isi va extinde analiza si asupra institutiei financiare BNP Paribas.

Agentia de evaluare a pus sub revizuire bancile franceze cu 90 de zile in urma pe fondul temerilor legate de expunerea la Grecia.

Atat Credit Agricole cat si BNP Paribas au anuntat masuri menite sa sporeasca increderea investitorilor.

Credit Agricole a anuntat lansarea unui mecanism pentru a-si sprijini in mod oficial operatiunile de investitii bancare.

BNP Paribas, pe de alta parte, a avertizat ca actuala criza din Grecia i-ar putea reduce bilantul cu 10% pana la sfarsitul anului viitor.

In alt stat european, Italia, sunt asteptate masuri de austeritate.

Parlamentul Italian va sustine in cursul zilei de azi un vor de incredere cu privire la pachetul de masuri, dupa ce statul italian a organizat ieri o licitatie de vanzare de obligatiuni la cele mai mari dobanzi din 1999 pana in prezent.

Trezoreria italiana a vandut ieri obligatiuni in valoare de 3,9 miliarde de euro pe cinci ani, la un randamnet de 5,6%.

Autoritatile italiene se vor intalni astazi pentru a discuta despre pachetul de masuri menit sa stabilizeze bugetul pana in 2013.

In cursul zilei de ieri, cancelarul german Angela Merkel a atentionat ca o "insolventa controlata" a Greciei va continua sa afecteze pietele deja speriate de perspectiva intrarii in incapacitate de plata a statului elen.

Si pentru ca o problema nu vine niciodata singura, FMI a avertizat Portugalia sa reduca cheltuielile si contributiile sociale. Portugalia, ca si Irlanda si Spania, au reusit sa invete din problemele cu care se confrunta Grecia si Italia.

In cele din urma, o alta problema cu care se confrunta Europa in acest moment vine din partea Chinei.

Premierul chinez, Wen Jibao, a precizat ca in momentul de fata China este pregatita sa-si ajute cel mai mare partener comercial, Uniunea Europeana, insa a cerut liderilor europeni sa nu lase criza actuala sa le scape din mana.

De asemenea, premierul Chinei a atras atentia ca tarile dezvoltate ar trebui sa-si reduca deficitele bugetare si sa creeze locuri de munca nu sa se bazeze pe o interventie de salvare a economiei mondiale din partea Chinei.

Observatiile au fost facute la inceputul Forumului Economic Mondial, unde China a sosit impruena cu ceilalti membri ai BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), cu scopul de a ajuta zona euro sa iasa la liman prin achizitionarea obligatiunilor europene.

Autoritatile braziliene si cele din India au precizat ca exista discutii in curs de desfasurate cu privire la cumpararea obligatiunilor din zona euro. Decizia finala se va lua la Washington pe 22 septembrie.

#ajutor china, #criza, #criza zona euro, #masuri austeritate, #masuri austeritate italia, #retrogradare rating banci franceze , #stiri BNP-Paribas

Curs valutar

1 EUR = 4.9749 RON

-0.0001

1 USD = 4.8347 RON

0.0081
  1. Noul Cod de urbanism. Vor fi permise garaje, stații de încărcare, chiar și case fără autorizație de construire
  2. Previziunea economică pentru 2025 a lui Warren Buffett, al 6-lea cel mai bogat om din lume
  3. Taxarea progresivă a salariilor, aplicată din 2025. De la ce sumă ar putea crește impozitul pe venit anul acesta
  4. Guvernul Ciolacu analizează și posibilitatea creșterii TVA-ului de la 19%, la 21%: „Un român ajunge să muncească 8 luni dintr-un an doar pentru a-și plăti taxele"
  5. Pensiile vor crește din septembrie. Ce modificări va mai include Bugetul pe 2025 SURSE
  6. Neptun Deep în 2025: Gazele din Marea Neagră cuvenite României nu pleacă din țară. Când începe exploatarea offshore și unde merg concret resursele energetice
  7. Rezervele de gaze ale României se golesc cu o viteză record. Unde exportă țara noastră cele mai multe resurse și care este situația în Europa
  8. ”În 2025 sunt șanse mari să intrăm oficial în recesiune”. Avertismentul unui economist pentru români
  9. Dispar mai multe curse cu trenul. Ce modificări importante au apărut pe rutele CFR din cauza Ordonanței „Trenuleț”
  10. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare