Marile fonduri de investitii, afectate in august de panica din piete

Marti, 16 August 2011, ora 17:26
1679 citiri
Marile fonduri de investitii, afectate in august de panica din piete

Cele mai mari zece fonduri de investitii din Europa au pierdut 7% din valoarea activelor in primele doua saptamani ale lunii august, din cauza panicii provocate de temerile legate de viitorul zonei euro. 

La sfarsitul lunii iulie, aceste fonduri administrau active de 23,1 miliarde de euro, dar pana pe 12 august au pierdut 1,6 miliarde de euro, scadere care reflecta lipsa de incredere in bancile din regiune., scrie Mediafax.

Managerii de fonduri incearca acum sa evite pericolul ca clientii sa isi retraga banii, in conditiile in care scaderea cotatiilor actiunilor a taiat din valoarea activelor.

"Ma aflu in situatia tuturor celorlalti manageri de fonduri. Nu intra bani in Europa", a declarat John Arnold, care administreaza AGF European Equity Class Fund, afectat de o depreciere de 10% a activelor in saptamana incheiata pe 5 august, dupa scaderea drastica a preturilor unor actiuni precum cele ale Societe Generale si BNP Paribas.

In saptamana incheiata pe 12 august, acest fond a avut o crestere de 1,59%.

Fidelity European Growth, cel mai mare fond din cele zece, a suferit o scadere de 10,8% a activelor in prima saptamana a lunii august, iar in saptamana urmatoare a revenit cu un avans de 4,96%.

In cele doua saptamani, acest fond a pierdut 433,4 milioane de euro. Dupa ce au inregistrat deprecieri ale activelor cuprinse intre 5,41% si 11,6% in prima saptamana, opt dintre cele zece fonduri au reusit sa recupereze o parte din pierderi in cea ce-a doua, potrivit datelor companiei de consultanta Lipper.

Pentru a calma pietele, mai multe tari europene au interzis vineri operatiunile de tip short-selling, care constau in vanzarea de actiuni imprumutate in speranta cumpararii ulterioare la un pret mai mic.

Brokerii sustin insa ca prabusirea cotatiilor actiunilor a fost determinata de vanzarile efectuate de managerii de fonduri si nu de operatiunile short-selling ale fondurilor de hedging.

Fondurile de investitii au inregistrat pierderi si inaintea panicii din august.

Potrivit datelor Lipper, vanzarile fondurilor de investitii pe termen lung, excluzand operatiunile pe pietele monetare, au scazut cu 40% in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In iunie, investitorii au retras peste 25 de miliarde de euro din fondurile europene, majoritatea din cele active pe piata monetara.

Unul dintre motivele pentru care actiunile bancare au fost vandute masiv este ca investitorii sunt nesiguri in privinta pozitiei lor financiare, a declarat Geoffroy Goenen, director la divizia europeana a Dexia Asset Management.

El a aratat ca acum doi-trei ani era mai mult o problema de lichiditati, de active toxice, dar acum este vorba despre incredere. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri de investitii, # zona euro, # panica euro, # euro , #stiri BNP-Paribas