Marea Britanie a inregistrat in iulie un deficit bugetar record

Joi, 20 August 2009, ora 15:42
1278 citiri
Marea Britanie a inregistrat in iulie un deficit bugetar record

Marea Britanie a inregistrat in iulie un deficit bugetar de 8 miliarde lire sterline (13,2 miliarde dolari), cel mai mare nivel de la inceperea calculelor, in 1993, in contextul in care recesiunea a redus veniturile din taxe si costurile cu ajutoarele de somaj au crescut, relateaza Bloomberg, transmite NewsIn.

Deficitul este comparabil cu un excedent de 5,2 miliarde lire in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat institutul britanic de statistica. Analistii estimau, in medie, in cadrul unui sondaj Bloomberg, un deficit de 600 milioane lire sterline.

Marea Britanie a inregistrat ultima data un deficit bugetar in iulie 1996.

Marea Britanie va inregistra cel mai mare deficit din cadrul grupului G20 anul viitor, cand premierul Gordon Brown se confrunta cu alegeri, potrivit Fondului Monetar International (FMI).

Brown le cere liderilor G20 sa mentina un plan coordonat de stimuli pana cand revenirea economiei mondiale va fi mai sigura. Opozitia conservatoare din Marea Britanie sustine ca ar putea fi nevoie de o reducere a cheltuielilor si de posibile majorari de taxe pentru diminuarea deficitului.

"Cifrele sunt complet dezastruoase", a declarat Paul Mortimer- Lee, economist in cadrul BNP Paribas SA, pentru Bloomberg Television. "Cu economia intr-o stare precara, nu vor fi colectate prea multe taxe. Estimarile cancelarului cu privire la deficit vor fi depasite cu o marja considerabila".

Deficitul Marii Britanii va atinge in acest an 11,6% din produsul intern brut (PIB), fiind depasit doar de deficitul Statelor Unite, de 13,5% din PIB, potrivit estimarilor FMI. Anul viitor, deficitul s-ar putea adanci la 13,3% din PIB, aproape dublu fata de deficitul maxim de 7,7% din PIB atins in anul fiscal 1993-1994 in timpul mandatului premierului conservator John Major.

Incasarile guvernamentale au scazut in iulie cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai rapid declin din 1998, de la inceperea calculelor. Incasarile din profiturile companiilor au scazut cu 38%, iar din taxa pe valoarea adaugata cu 34%.

Cheltuielile au crescut cu 7,5%, in contextul in care cheltuielile nete pentru ajutoarele sociale au avansat cu 10%, dupa ce rata somajului a atins cel mai mare nivel din ultimii 14 ani. Investitiile nete au crescut cu 10%, la 2,9 miliarde lire sterline, in contextul in care guvernul a sustinut o serie de proiecte pentru ajutarea economiei.

Rata somajului in Marea Britanie a urcat in perioada aprilie-iunie la cel mai ridicat nivel atins din noiembrie 1996, iar numarul de someri, ce se apropie de doua milioane jumatate de persoane, este cel mai mare din septembrie 1995, conform unor date statistice publicate miercuri.

Numarul de someri a urcat la 2,435 milioane in perioada aprilie-iunie, rata cifrandu-se astfel la 7,8%, fata de nivelul de 7,1% inregistrat in trimestrul precedent si cel de 5,4% din perioada similara a anului 2008, a precizat intr-un comunicat oficiul national de statistica.

Numarul persoanelor ce beneficiaza de ajutor de somaj se ridica la 1,58 milioane in luna iulie, reprezentand 4,9% din populatie, fata de 4,8% in iunie si 2,7% in perioada similara din 2008.

#marea, #britanie, #deficit, #bugetar, #record , #stiri BNP-Paribas