Majorarea euro, o problema pentru BCE

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 12:29
1473 citiri
Majorarea euro, o problema pentru BCE

Cresterea euro in raport cu alte valute reprezinta un obstacol in calea masurilor Bancii Centrale Europene (BCE) de a sprijini firmele si companiile din zona euro si de a asigura un proces stabil de revenire economica in cele 16 state membre care au adoptat moneda unica, potrivit unei analize WSJ.

Moneda europeana a devenit principalul motiv de ingrijorare in zona euro in ceea ce priveste procesul de relansare economica, dobanda de politica monetara iesind pentru moment din atentia autoritatilor. BCE nu va modifica rata dobanzii cheie sau masurile "mai putin conventionale" de politica monetara la sedinta lunara a Consiliului Guvernator, care va avea loc joi, scrie The Wall Street Journal (WSJ), precizeaza Mediafax.

Pietele financiare urmaresc acum evolutia ratei cursului de schimb al monedei unice, fata de care Banca Centrala nu este asteptata sa ia masuri.

Autoritatile din zona euro se tem ca eforturile BCE de a reglementa si supraveghea atent procesul de tranzitie de la o politica monetara expansiva la una mai restrictiva, anti-inflationista, bazata pe dobanzi mai ridicate si lichiditate mai redusa, vor fi impiedicate de consolidarea pozitiei monedei unice pe pietele internationale.

Euro s-a apreciat, din luna februarie, cu aproape 8% in raport cu un cos de valute de referinta ale principalilor parteneri comerciali ai statelor din zona euro. Moneda unica se indreapta catre un nou maxim al acestui an, amenintand eforturile BCE de a inlesni conditiile economice pentru firmele si companiile europene.

"Revenirea globala va fi oricum destul de anemica, iar moneda europeana face parte din motivele pentru care procesul va fi indeosebi anemic in zona euro", considera economistul BNP Paribas Londra Dominic Bryant.

Cresterea euro determina scaderea inflatiei, prin reducerea preturilor bunurilor importate, insa conduce totodata la majorarea preturilor produselor exportate, afectand competitivitatea acestora pe pietele globale de desfacere.

Economistii considera ca protejarea relansarii economice a devenit principala prioritate a BCE, inflatia fiind o problema ce trebuie abordata mai degraba pe termen lung.

"BCE poate mentine o politica monetara foarte comoda, din ce putem prevedea pentru urmatoarele 12 luni", a aratat Jörg Decressin, seful departamentului de studii economice globale al Fondului Monetar International (FMI).

Trendul ascendent al euro "pica" nefavorabil pentru autoritatile din zona euro, pe fondul unei rate a somajului aflata la maximul ultimilor zece ani si al unei economii inca in recesiune in multe dintre statele membre, noteaza WSJ.

Relansarea economica si stabilizarea zonei euro este un proces important si pentru economiile emergente din Europa Centrala si de Est, deoarece cea mai mare parte a exporturilor acestor tari pleaca spre statele dezvoltate din vestul continentului.

#euro, #BCE, #dobanda, #cheie, #valuta , #stiri BNP-Paribas