Italia sta pe un butoi cu pulbere. Explozia este iminenta

Miercuri, 03 August 2011, ora 17:17
2573 citiri
Italia sta pe un butoi cu pulbere. Explozia este iminenta

Cu doar cateva saptamani in urma, toata lumea se temea ca Italia ar putea avea soarta Greciei. Guvernul italian s-a pregatit pentru evitarea unui dezastru economic si a adoptat o serie de masuri de austeritate, deosebit de dure si intens criticate de sindicate si de populatie. Cu toate acestea, Italia nu a scapat de amenintare si nimeni nu poate garanta siguranta celei de-a opta mari economii a lumii.

In prezent, Italia are „onoarea” de a fi nominalizata printre urmatoarele verigi slabe din Uniunea Europeana, in contextul in care ocupa locul al treilea, in topul celor mai mari datornici, dupa SUA si Japonia.

In orice moment, statul italian ar putea avea soarta Greciei si s-ar putea confrunta cu un iminent faliment.

Bancile italiene incaseaza in continuare socuri si afecteaza alte institutii bancare din Europa.

Datoria publica din Italia a depasit, deja, de doua ori, maximul admis pentru tarile din zona euro. Trezoreria trebuie sa aduca un surplus de 500 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, conform Business Insider.

Chiar daca guvernul a acceptat sa faca reduceri de cheltuieli majore, sunt atat de multe lucruri in neregula in economia Italiei, incat analistii sunt foarte sceptici ca statul poate tine pasul cu platile. Daca Italia nu isi poate plati datoriile, atunci bancile din intreaga lume sunt vulnerabile.

Din acest motiv, statul italian are mari dificultati in a-i calma pe investitori si a le demonstra ca nu este urmatoarea Grecia.

Indicele de referinta FTSE MIB a scazut cu peste 2%. Bancile din Grecia detin 700 de milioane de dolari din datoria Italiei, in timp ce bancile din Portugalia detin 5,2 miliarde de dolari din datorie.

Bancile belgiene detin 25,8 miliarde de dolari, iar cele americane au de recuperat, in total, 36,7 miliarde din datoria Italiei.

Alte banci carora Italia le este indatorata sunt cele din Japonia (40.6 miliarde de dolari), din Olanda (45,3 miliarde de dolari), din Irlanda (46 de miliarde de dolari), din Spania (47 miliarde de dolari) si din Marea Britanie (cu 77 miliarde de dolari).

Bancile din Germania si Franta detin cea mai mare parte a datoriei Italiei, peste 700 de miliarde de dolari, in total. Institutiile bancare din Germania au de recuperat 190 de miliarde de dolari din Italia, in timp ce bancile franceze 511 miliarde de dolari.

Suma reprezinta 20% din Produsul Intern Brut al Frantei si de doua ori mai mult decat intreaga datorie externa a Greciei.

Bancile franceze BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale  au cea mai mare expunere la criza datoriilor din Europa si se confrunta cu cele mai mari riscuri de pe urma crizei din Italia.

La sfarsitul anului trecut, bancile franceze aveau datorii guvernamentale italiene de 392.6 miliarde de dolari, una din cele mai ridicate valori inregistrare de bani intr-o tara straina.

Potrivit celor mai recente estimari facute de FMI, datoria Italiei va ajunge anul acesta la 120% din PIB si ar putea scadea cu doar 2% pana in 2016.

"Pana acum s-a mers pe ideea ca germanii, olandezii si alti contribuabili nord-europeni ar putea salva guvernele tarilor de la periferia zonei euro. Aceasta logica a avut sens pentru tari mici, ca Grecia, care are datorii de 200 de miliarde de euro, pe care trebuie sa le plateasca in urmatorii 5 ani", sunt de parere analistii citati de Bloomberg.

#italia criza creditelor, #criza datorii italia, #italia , #stiri BNP-Paribas