Irakul da in judecata mari companii internationale

Marti, 01 Iulie 2008, ora 09:20
1323 citiri
Irakul da in judecata mari companii internationale

Guvernul irakian a dat in judecata zeci de companii, printre care Chevron Corp., Schering, Kodak, carora le cere mai mult de zece miliarde de dolari, pe motiv ca aceste societati i-au dat mita fostului regim al lui Saddam Hussein in cadrul programului ONU Petrol contra hrana, relateaza Reuters.Procesul, care se va judeca in Manhattan, urmareste obtinerea de despagubiri de la companii anchetate de o comisie a ONU. Irakienii spun ca acestea au inselat poporul irakian, profitand de beneficiile pe care le oferea programul ONU in valoare de 67 miliarde de dolari.


Programul Petrol contra hrana, din perioada 1996-2003, a fost infiintat pentru a-i ajuta pe irakieni in conditiile sanctiunilor ONU impuse dupa invadarea Kuwaitului, in 1990. Programul a permis Bagdadului sa vanda petrol pentru a cumpara cele necesare populatiei.


Potrivit autoritatilor irakiene, au fost pierduti miliarde de dolari, "bani cu care se putea cumpara direct mancare, medicamente si alte produse ce ar fi trebuit sa ajunga la populatie".


Printre persoanele date in judecata figureaza petrolistii americani Oscar Wyatt si David Chamlers, care au recunoscut ca au dat milioane de dolari mita regimului Saddam. Insa o ancheta a ONU condusa de Paul Volcker a indicat ca programul a fost corupt de 2.200 de companii din 66 de tari, care au dat 1,8 miliarde de dolari mita oficialilor irakieni, pentru a obtine contracte.


Compania petroliera Chevron a acceptat sa dea 30 de milioane de dolari pentru a rezolva problemele juridice.


"Coruptia Programului Petrol contra hrana a fost descrisa ca cea mai mare frauda financiara din istorie, dar impactul sau asupra poporului irakian a depasit cu mult pierderile financiare. Coruptia programului a afectat vietile si sanatatea tuturor", potrivit chemarii in judecata.


Printre companiile vizate figureaza banca euroepana BNP Paribas, companiile farmaceutice GlaxoSmithKline si Roche Holding, unitati ale companiei Schering-Plough, AWB Ltd - cel mai mare exportator de grau din Australia (care, potrivit unei anchete, a dat 222 milioane de dolari mita regimului Saddam).


Potrivit unui procuror american, Wyatt si Chalmers, care au actionat in numele celor doua companii petroliere Bayoil Supply and Trading si Bayoil USA Inc, dar si in numele altor societati, au respectat cererea fostului regim irakian de a da comisioane secrete, incalcand astfel sanctiunile ONU si legislatia americana. Wyatt s-a intalnit direct cu Saddam Hussein si a devenit cea mai proeminenta figura aflata dupa gratii in acest scandal. A fost condamnat la un an de inchisoare in noiembrie.