Investitorii, ingrijorati de expunerea bancilor franceze pe Grecia

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 18:10
1021 citiri
Investitorii, ingrijorati de expunerea bancilor franceze pe Grecia

Bancile franceze au o expunere estimata la 75,45 mld. dolari pe Grecia, cea mai importanta din Europa, potrivit Bancii Reglementelor Internationale, actiunile acestora depreciindu-se puternic joi la bursa pariziana, pe masura acumularii temerilor asupra capacitatii Atenei de a-si refinanta datoria, transmite NewsIn.

Potrivit cotidianului Les Echos, titlurile BNP Paribas si Societe Generale pierdusera 2,77% si 3,89% la ora Romaniei 14:50. Cotatia actiunilor Credit Agricole, prezenta in Grecia prin filiala Emporiki, scazuse cu 3,57%, iar cea a Natixis, cu 2,69%.

"Stim ca bancile franceze sunt destul de expuse pe Grecia, dar, deocamdata, cat timp Grecia nu a intrat in incapacitate de plata, bancile nu-si fac publica expunerea exacta", a declarat analistul Oddo Securities, Alain Dupuis.

Potrivit statisticilor Bancii Reglementelor Internationale, bancile franceze sunt cel mai puternic expuse din Europa fata de Grecia.

Expunerea lor totala este estimata la 75,45 miliarde dolari (56,73 miliarde euro), fata de 63,96 miliarde dolari in cazul bancilor elvetiene si 43,23 miliarde dolari pentru cele germane.

Societe Generale, a carei expunere fata de datoria suverana a Greciei a fost estimata de Oddo Securities la 4 miliarde euro, a transmis ca nu exclude majorarea capitalului filialei elene Geniki in acest an.

De la jumatatea lunii octombrie, cand au aparut temerile legate de situatia financiara a Greciei, titlurile bancilor elene s-au depreciat cu 50%, capitalizarea lor bursiera prabusindu-se cu aproape 24 miliarde euro.

#investitori, #grecia, #criza, #banci , #stiri BNP-Paribas