Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grupul Iukos, in incapacitate de plata

Grupul Iukos, in incapacitate de plata

Confruntata cu imense restante la plata impozitelor, compania este amenintata de faliment.Grupul petrolier rus Iukos, cu principalul actionar in inchisoare si confruntat cu imense restante la plata impozitelor care l-ar putea impinge spre faliment, a anuntat, ieri, ca un grup de banci creditoare l-au declarat in incapacitate de plata pentru un imprumut in valoare de un miliard de dolari. Potrivit Reuters, imprumutul a fost aranjat, printre altii, de Citibank, Commerzbank, Credit Lyonnais, Deutsche Bank, HSBC, ING Bank, BNP Paribas.

Anuntul intervine dupa un raid al politiei la sediul Iukos din Moscova, in care s-au confiscat documente, dischete si seifuri, si cu doua zile inainte de termenul limita pentru achitarea a 3,4 miliarde de dolari reprezentand impozite restante din anul 2000, pe care grupul sustine ca nu le poate plati.

Actiunile Iukos au deschis sedinta de ieri in scadere cu 13%, la 180 ruble, pe bursa MICEX. La sfarsitul saptamanii trecure, titlurile au scazut cu pana la la 17,5%, dupa ce grupul a primit o noua factura pentru plata unor obligatii fiscale aferente anului 2001, cifrate tot la 3,4 miliarde de dolari, si dupa ce a avertizat ca ar putea fi constrans sa diminueze productia in aceasta saptamana.

Analistii considera ca perchezitia efectuata de politie va influenta negativ operatiunile Iukos si va provoca nemultumiri serioase in randul actionarilor minoritari, conducand la o depreciere si mai pronuntata a actiunilor.

Iukos nu dispune decat de circa un miliard de dolari in conturi, iar Curtea de arbitraj din Moscova a confirmat, recent, in apel, blocarea activelor, interzicand grupului sa vanda o parte din acestea pentru a putea rambursa datoriile si a evita falimentul.

Iukos, cel mai important grup petrolier din Rusia, asigura aproximativ o cincime din productia totala a tarii. Rusia este al doilea mare exportator de petrol la nivel mondial.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1198 ori