Grecia ia in calcul restructurarea datoriei de stat prin obligatiuni cu maturitatea la 100 de ani

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 14:43
1276 citiri
Grecia ia in calcul restructurarea datoriei de stat prin obligatiuni cu maturitatea la 100 de ani

Grecia ia in calcul oferiera unor obligatiuni cu maturitatea peste 100 de ani in schimbul titlurilor cu scadenta pe termen scurt, pentru a evita falimentul, a declarat pentru Reuters o sursa bancara apropiata statului elen.

Bancile BNP Paribas, Deutsche Bank si HSBC si banca de investitii Lazard ofera consultanta Greciei privind restructurarea datoriilor de stat, scrie Mediafax.

Contactati de Reuters, reprezentantii celorlalte banci implicate in discutii nu au confirmat informatia. O sursa a declarat ca guvernul elen se concentreaza pe variantele deja existente, fara alte amendamente.

Cu toate acestea, cererea ridicata pentru obligatiunile pe 100 de ani emise de Mexic ar putea creste interesul pentru o astfel de varianta, inclusiv in Grecia.

"Costurile de finantare ale Greciei vor fi oribile, dar este mai important ca printr-o astfel de masura poate fi evitat falimentul. Are legatura mai mult cu supravietuirea decat cu ce ar fi bine pe termen lung", comenteaza un analist al RBS Singapore.

Pietele credit default swap plaseaza probabilitatea intrarii Greciei in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani la 94%.

Inainte de incheierea, in luna iulie, a celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 109 miliarde euro, unii oficiali din zon euro au recomandat guvernului elen sa incerce sa preschimbe obligatiunile existente care vor ajunge la maturitate pe termen mediu si scurt in titluri cu scadenta de pana la 40 de ani.

Acordul din iulie prevede preschimbarea unor obligatiuni in valoare totala de 135 miliarde euro, reperzentand 90% din datoria de stat a Greciei care ajunge la scadenta pana in 2020, in titluri noi garantate de emitenti cu rating triplu A, precum Fondul European de Stabilitate Financiara si cu maturiati de pana la 30 de ani.

Potrivit acordului, aceasta schema ar fi redus principalul datoriei de stat a Greciei cu 21%, insa recent au aparut tot mai multe apeluri pentru cresterea acestei marje la circa 50%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, # restructurare datorie stat, # obligatiuni grecia , #stiri BNP-Paribas