Forintul unguresc continua sa atraga vanzari speculative

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 15:58
1386 citiri
Forintul unguresc continua sa atraga vanzari speculative

Valutele est-europene (cu exceptia notabila a leului romanesc) si cele nord-europene continua sa resimta presiuni considerabile de vanzare in fata monedei unice europene si in special a dolarului american. In opinia mea, exista o buna sansa ca noi deprecieri sa aiba loc pe parcursul urmatoarelor zile.

Interesant, desi pietele internationale de actiuni au continuat sa se stabilizeze ieri si astazi (indicele compozit american Dow Jones Industrial Average (StartradeXT: US30 Index CFD) a castigat ieri 4,67%), iar banca centrala a Ungariei a anuntat ieri mentinerea ratei cheie a dobanzii la 8,5% (de altfel in linia asteptarilor generale), forintul unguresc continua si la acest moment sa se deprecieze in fata euro si a dolarului american.

Piata valutara locala va fi inchisa joi 23 octombrie si vineri 24 octombrie (banca centrala poate totusi interveni via partenerii sai internationali), o lichiditate mai mica pe parcursul ultimelor doua zile ale acestei saptamani putand avantaja un eventual atac speculativ indreptat impotriva forintului.


Lista vulnerabilitatilor bancare europene a mai inclus un nume important - in masura in care guvernul olandez a decis sa injecteze 10 miliarde euro in gigantul bancar si de asigurari ING Groep NV (StartradeXT: INGA (Hol)).

Totodata, guvernul francez a anuntat ca va injecta aproape 10,5 milioane euro in cele mai importante 6 banci locale, dintre care Credit Agricole SA (StartradeXT: ACA (Fra)) (3 miliarde euro), BNP Paribas (StartradeXT: BNP (Fra)) (2,55 miliarde euro) si Societe Generale (StartradeXT: GLE (Fra)) (1,7 miliarde euro).


Cel mai important reper fundamental al zilei este anuntul de politica monetara al bancii centrale a Canadei (ora 16:00) - care a participat direct la actiunea concertata la nivel global din 8 octombrie, cand rata cheie a fost taiata cu 50 bps, de la 3% la 2,5%.

Maine dimineata vor fi anuntate din Australia preturile la nivelul consumatorilor in trimestrul al 3-lea (ora 03:30), iar din Regatul Unit raportul amanuntit al celei mai recente sedinte de politica monetara a Bancii Angliei din 8 octombrie (ora 11:30).


(Echipa Vanguard vine la tine in oras cu un seminar gratuit care te va invata cum sa tranzactionezi pe pietele financiare globale. Mai multe detalii puteti consulta vizitand aceasta pagina ).



Mihai Nichisoiu,

Analist piete internationale, VANGUARD