Fitch a modificat pragurile ratingurilor suport pentru mai multe banci din lume

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 09:10
1337 citiri
Fitch a modificat pragurile ratingurilor suport pentru mai multe banci din lume

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit, joi, pragurile ratingurilor suport ale mai multor banci din intreaga lume, dupa ce a reevaluat posibilitatea statelor suverane cu calificative ridicate de a sustine cele mai mari si mai importante banci comerciale, arata un comunicat Fitch.

Prin aceasta masura, Fitch isi mentine opinia ca programele nationale de sustinere au ca principal obiectiv evitarea falimentului vreuneia dintre aceste banci.

Dupa revizuire, Fitch a urcat ratingurile de credite pe termen lung pentru patru banci din Germania si a coborat ratingurile de credite pe termen lung pentru patru divizii ale grupului Dexia.

In total, Fitch a confirmat ratingurile de credite pe termen lung pentru 51 de banci. Agentia a majorat ratingurile de suport pentru 48 de banci si le-a coborat pentru alte noua.

Ratingul de credite pe termen lung al Deutsche Postbank AG a fost revizuit in urcare de la 'A-' la 'A+', in timp ce ratingurile Commerzbank AG, Dresdner Bank AG si Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG au fost majorate de la 'A' la 'A+'.

Ratingurile de credite pe termen lung ale Dexia, Dexia Bank Belgium, Dexia Credit Local si Dexia Banque Internationale a Luxembourg au fost coborate de la 'AA-' la 'A+'.

In urma revizuirii, Fitch a majorat de la 'A-' la 'A+' ratingurile suport pentru banci importante din Franta (Credit Agricole, Societe Generale, BNP Paribas), Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie si Statele Unite.

Ratingurile de suport ale bancilor din Australia, Austria, Belgia, Finlanda, Japonia, Norvegia si Elvetia au fost revizuite de la 'A-' la 'A'.

O serie de banci care au beneficiat deja de ajutoare de stat au un rating de suport mai ridicat, ce ar putea ramane la nivelul actual pe perioada implicarii statului.

Pragurile actualizate pentru ratingurile de suport, care exprima asteptarile Fitch legate de posibilitatea ca bancile sa primeasca ajutor guvernamental in caz de nevoie, au la baza un studiu efectuat in martie, in care Fitch a calculat nivelul socurilor generate de turbulentele din pietele financiare pe care le pot absoarbi tarile, fara sa isi pericliteze bonitatea creditelor pe termen scurt si mediu.

"In atribuirea pragurilor de rating suport pentru banci, Fitch considera ca este important sa se faca diferenta dintre nivelurile flexibilitatii de finantare - dimensiunea pietelor de capital si a rezervelor valutare - ale statelor care pot avea ratinguri la fel de ridicate, precum si dimensiunea sistemului bancar comparativ cu statul insusi", a declarat analistul Fitch Gerry Rawcliffe.

"Fitch continua sa creada ca e foarte probabil ca bancile importante fara garantii din tari cu ratinguri foarte ridicate vor fi sprijinite in caz de faliment bancar", a adaugat Rawcliffe.

#bancar, #banci, #credite, #faliment, #fitch, #majorare, #rating , #stiri BNP-Paribas