Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantarea restrictiva a blocat piata imobiliara

Finantarea restrictiva a blocat piata imobiliara

Inasprirea conditiilor economice i-a obligat pe dezvoltatorii sa adopte o atitudine moderat-optimista, in timp ce clientii, atat investitorii cat si utilizatorii finali, au avut o atitudine de expectativa ceea ce a determinat scaderea numarului tranzactiilor, sustin reprezentantii companiei Atisreal.

Potrivit Atisreal, in semestrul 1 din 2008 pe segmentul rezidential a continuat tendinta de crestere a ofertei, initiata in ultimii doi ani, insa conditiile restrictive de finantare si situatia actuala a pietei au determinat scaderea tranzactiilor cu locuinte.


"Pe piata locala au fost active diferite tipuri de dezvoltatori, incepand de la companii locale de mici dimensiuni cu un numar limitat de angajati si portofolii mici, pana la dezvoltatori importanti, care sunt implicati in prezent in proiecte rezidentiale de anvergura.

Ca urmare a situatiei actuale de pe piata (nivel ridicat al competitiei, dificultati in obtinerea finantarii, ritm scazut al vanzarilor), dezvoltatorii mai putin importanti si-au redus prezenta pe piata, in timp ce companiile mari si-au extins portofoliile prin initierea altor proiecte in Bucuresti si alte orase din tara. In ciuda acestei activitati, piata a inregistrat un numar mai mic de proiecte lansate in semestrul 1 din 2008 comparativ cu ultimii ani", arata consultantii companiei imobiliare Atisreal.


Acestia mai spun ca aceasta crestere a competitiei a dus si la marirea numarului de avantaje pentru clienti. Astfel, dezvoltatorii au inceput sa ofere o varietate de stimulente financiare, facilitati suplimentare (cluburi, terenuri de sport, gradinita, etc), concepte arhitecturale noi si alte avantaje (camere mobilate, mai multe optiuni de finisaje, etc), precum si servicii complementare disponibile la finalizarea proiectelor (securitate, intretinere,etc).


"Investitorii privati si alti jucatori din domeniul imobiliar, care au generat cea mai mare parte a cererii pentru apartamente noi in 2006 si 2007 doresc in prezent sa isi vanda portofoliile, creand premizele pentru dezvoltarea pietei rezidentiale secundare. Ca o consecinta, se estimeaza ca numarul total de unitati oferite pe piata pentru vanzare si inchiriere va creste, dubland oferta de locuinte oferite de catre dezvoltatori", mai spun cei de la Atisreal.


Consultantii imbiliari recunosc faptul ca incepand cu sfarsitul anului 2007 nivelul dobanzii la creditele pentru achizitia de locuinte a crescut treptat, influentand negativ ritmul vanzarilor, atat pentru apartamente, cat si pentru vile. Astfel, costul crescut al finantarii, conditiile stricte impuse de banci si cresterea insuficienta a veniturilor populatiei au determinat scaderea cererii de locuinte.


In plus, speculatiile despre viitoarele corectii ale preturilor au determinat o atitudine mai prudenta din partea potentialilor cumparatori in privinta achizitiei de locuinte. "Aceasta atitudine manifestata in special in cazul achizitiilor in stadiul de proiect a fost cauzata si de intarzierile in finalizarea unora dintre proiectele anuntate pentru 2008. Odata cu aparitia primelor semne de maturizare a pietei locale, clientii au devenit mai informati si selectivi, principalii factori de atractie pentru cumparatorii potentiali fiind calitatea finisajelor, design-ul proiectului, compartimentarea si serviciile complementare", adauga analistii.


Mai mult, consultantii imobiliari considera ca dupa cresterea constanta a preturilor din anii anteriori, in semestrul 1 din 2008 au fost inregistrate primele semne ale stabilitatii acestora, iar datorita discrepantei evidente intre asteptarile dezvoltatorilor si ale clientilor cu privire la preturile solicitate, numarul tranzactiilor a scazut semnificativ. "Clientii mizeaza pe o reducere a preturilor, in timp ce dezvoltatorii de pe segmentul apartamentelor au mentinut preturile stabile. Ca urmare, un numar mare de clienti potentiali au renuntat la achizitii si asteapta o scadere a preturilor", sunt de parere consultantii companiilor imobiliare.


Cei de la Atisreal mai spun ca pe masura ce piata rezidentiala devine mai competitiva, strategiile de dezvoltare vor avea un nivel crescut de receptivitate la caracteristicile cererii, asigurand totodata un nivel ridicat de diferentiere intre proiecte.


In Romania, Atisreal, divizia imobiliara parte a grupului francez BNP Paribas, a achizitionat compania Cornerstone International, unul dintre primi cinci jucatori pe piata de profil si succesoarea firmei care a detinut licenta CB Richard Ellis in Romania, urmand astfel sa functioneze cu un birou propriu in tara noastra. Noua companie va activa in piata imobiliara din Romania pe segmentele de office (birouri), rezidential, retail, industrial si terenuri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3240 ori