Fed ajuta dolarul sa creasca

Sambata, 10 Septembrie 2005, ora 08:07
940 citiri

Dolarul a ramas la cotatii cu peste un cent mai mari decat minimele la care ajunsese saptamana trecuta dupa dezastrul provocat de uraganul Katrina. Pe parcurs, temerile legate de impactul pe termen lung al catastrofei s-au mai estompat, asa ca moneda americana a reusit sa se redreseze.

Multi dintre investitori au crezut ca Federal Reserve (Fed), sistemul de banci centrale al Statelor Unite, va fi nevoita sa stopeze politica de crestere moderata a ratei dobanzii de referinta, pentru a ajuta la mentinerea cresterii economice a tarii. In ultimele zile, totusi, o serie de comentarii venite din partea mai multor oficiali ai Fed i-a facut pe actorii pietei sa se gandeasca din nou la cresteri ale dobanzilor, fapt care ar atrage bani straini catre SUA si, bineinteles, ar duce la cresterea cursului acestuia.

"Noutatile venite din partea autoritatilor americane sunt incurajatoare pentru dolar", a afirmat Ian Stannard, analist monetar la sucursala BNP Paribas de la Londra. "Mesajul oficialilor este ca impactul uraganului Katrina va fi limitat", a mai spus el.

Euro a scazut in raport cu dolarul pana la 1,2376 dolari, cea mai mica valoare de la data de 1 septembrie. Moneda europeana a ajuns astfel la o valoare cu 1,69% mai mica decat maximul de 1,2589 dolari atins saptamana trecuta. La ora 8:00 GMT, cursul ajunsese la 1,2416 dolari pe euro. La randul sau, dolarul a crescut si fata de moneda japoneza, ajungand la 110,49 yeni, cu 0,4% mai mult decat la finalul zilei precedente. Primul-ministru japonez, Junichiro Koizumi, este favorit pentru castigarea alegerilor ce vor avea loc duminica, iar acest lucru va ajuta, potrivit unora dintre participantii la piata, moneda nipona. Pe de alta parte, insa, exista si analisti care cred ca investitorii care au pariat de la inceput pe victoria lui Koizumi vor incepe sa vanda din detineri, fapt ce va mentine cursul la un nivel mai redus.

Cel mai important factor de influenta pentru piata valutara internationala ramane, deocamdata, rata dobanzii de referinta a Federal Reserve. O parte dintre conducatorii bancii centrale americane au afirmat in ultima vreme ca metoda cea mai buna pentru a vindeca economia in urma uraganului este mentinerea la un nivel scazut a inflatiei. Aceste afirmatii duc la concluzia ca Fed planuieste pastrarea aceleiasi politici monetare ca si pana acum.

Rata dobanzii Fed ajuta dolarul, insa pretul petrolului si deficitul comercial il trag in jos.

Ultimul oficial care a facut astfel de afirmatii este presedintele San Francisco Fed, Janet Yellen. Ea a spus joi ca banca centrala americana trebuie sa asigure in acest moment, in primul rand, stabilitatea economica a SUA.

In afara de problema dobanzilor, traderii spun ca piata ramane preocupata de pretul ridicat al petrolului si de probabila deteriorare a deficitului bugetar, datorata reconstructiei de dupa uragan.

"Exista doua campuri de lupta, pe care dolarul ar putea castiga sau pierde teren", a spus Luke Waddington, de la sucursala din Tokyo a Royal Bank of Scotland. "Aceasta situatie va continua pana cand vom putea vedea care va fi impactul real al situatiei asupra economiei americane", a adaugat el.

Autor: Marius Pandele

Averea