Economia Marii Britanii a scazut cu 0,8% in al doilea trimestru

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 13:37
1262 citiri
Economia Marii Britanii a scazut cu 0,8% in al doilea trimestru

Economia Marii Britanii a scazut cu 0,8% in al doilea trimestru, comparativ cu primul, a anuntat vineri Oficiul National de Statistica (ONS), in contextul in care economistii mizau pe o coborare de doar 0,3% a produsului intern brut (PIB), scrie Newsin.

In termeni anuali, economia Regatului s-a comprimat cu 5,6%, nivel nemaiatins din 1955, cand datele statistice au inceput sa fie colectate.

Sectorul constructiilor a inregistrat o scadere de 2,2% fata de primul trimestru, in timp ce declinul din sectorul serviciilor de afaceri a fost de 0,7%, raportat la trimestrul anterior.

Desi guvernul a alocat 1.400 miliarde lire sterline (2.300 miliarde dolari) pentru sprijinirea creditarii si salvarea unor banci precum Royal Bank of Scotland Group Plc, numarul somerilor a continuat sa creasca.

Astfel, 281.000 de persoane si-au pierdut locul de munca in intervalul de trei luni incheiat in mai, marcand cel mai ridicat nivel din 1971, cand datele privind acest sector au inceput sa fie adunate.

Numarul celor care primesc ajutoare de somaj a ajuns la 1,56 milioane persoane, marcand cel mai ridicar nivel din ultimii 12 ani.

Cifrele pun in evidenta situatia precara in care se afla economia britanica, care a intrat in recesiune in ciuda masurilor de sprijin luate de guvern, scrie The Telegraph.

"Am trecut de ce era mai rau, dar nu ne indreptam catre o perioada de crestere puternica", a spus Alan Clarke, economist in cadrul BNP Paribas.

Cifrele publicate vineri reprezinta estimarile preliminare ale ONS, iar acestea ar putea fi revizuite in urmatoarele luni, subliniaza Times. Economia a scazut, astfel, pentru al cincilea trimestru consecutiv, conform Financial Times.

"Cifrele povizorii privind produsul intern brut sunt socante si distrug orice sperante ca economia ar fi iesit din recesiune", a spus Vicky Redwood, economist in cadrul Capital Economics.

Economia Marii Britanii a inregistrat in primul trimestru din 2009 cea mai accentuata scadere trimestriala a ultimei jumatati de secol, de 2,4%, si cea mai severa din 1948, din punct de vedere anual, conform datelor statistice.

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a surprins in iulie pietele, cand a mentinut dobanda cheie la 0,5% pentru a patra luna consecutiv si a anuntat ca nu va extinde tintele de relaxare cantitativa. Bank of England a inceput sa cumpere din luna martie active cu bani nou creati si urmeaza sa atinga tinta de 125 miliarde lire sterline pana la sfarsitul lunii.

Institutia a anuntat ca va revizui programul in luna august. Pietele estimau ca Bank of England va majora tinta de relaxare cantitativa cu 25 miliarde lire sterline, ceea ce i-ar fi permis sa injecteze bani in economie pana in luna august, cand va publica noile previziuni trimestriale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#economie, #loc de munca, #sectorul constructiilor, #dobanda cheie , #stiri BNP-Paribas