Chiriile pentru spatiile de birouri s-au redus cu pana la 10%

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 08:45
1870 citiri
Chiriile pentru spatiile de birouri s-au redus cu pana la 10%

In primele trei luni ale anului chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu aproximativ 5-10%, fata de semetrul doi al lui 2008, pentru toate tipurile de cladiri de birouri din Bucuresti, se arata intr-un studiu realizat de divizia de imobiliare a bancii franceze BNP Paribas. 

In 2009 piata spatiilor de birouri continua trendul scaderii chiriilor inregistrat in semetrul doi al anului trecut pe fondul diminuarii accentuate a cererii si a cresterii numarului de spatii disponibile. In primul trimestru din 2009 nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din zonele centrale a variat intre 20-21 Euro/mp/luna, in timp ce pentru cladirile clasa B din zone atractive chiria variaza intre 14-16 Euro/mp/luna, informeaza NewsIn.

Pentru birourile de clasa B aflate in zonele secundare, chiriile se situeaza intre 12-15 Euro/mp/luna, iar in zonele periferice chiria fluctueaza intre 9-11 Euro/mp/luna, se arata in studiul BNP Paribas Real Estate.

Suprafata inchiriata in primele trei luni ale anului, circa 51.500 mp este mai mica cu 35% comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara din 2008, continuand trendul de descrestere inceput in primul semetru din 2008. Rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in trimestrul patru din 2008, la 6% la sfarsitului lui martie 2009.

De altfel si suprafata finalizata s-a redus in primele trei luni cu circa 25% fata de aceeasi perioada a lui 2008, avand in vedere ca unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate cu cateva luni. Astfel, la finalul lui martie erau finalizati circa 45.000 mp de birouri, din care 80% se afla in doua cladiri cu o suprafata mai mare de 14.000 mp.

La sfarsitul primului trimestru al anului au fost dati in folosinta circa 115.000 de metri patrati de spatii de birouri, dintr-un total de 1,95 milioane metri patrati (suprafata construita).

Relocarile reprezinta, potrivit studiului mentionat, principalul motor al pietei spatiilor de birouri in aceasta perioada.

"In conditiile cresterii disponibilitatii spatiilor de birouri, unii chiriasi iau in considerare alternativa relocarii in cladiri de o calitate mai buna sau in zone mai usor accesibile si atractive, cu conditia sa beneficieze de o reducere substantiala a costurilor de ocupare si de termeni contractuali mai flexibili", se arata in studiu.

In conditiile reducerii ratei de ocupare, chiriasii se arata mai reticenti in a semna contracte de preinchiriere, sau chiar contracte de inchiriere pe o perioada mai mare de trei ani.

Cei mai flexibili in a reduce chiriile sau a oferi discounturi chiriasilor s-au aratat proprietarii care detin cladiri mai vechi, cu standarde tehnice inferioare sau cladiri noi cu un grad redus de preinchiriere si localizate in zone mai putin atractive, care au renuntat in a percepe chiria pe sase luni celor care au inchiriat o suprafata intinsa sau au hotarat sa participe la amenajarea spatiului inchiriat.

Chiriile pentru locurile de parcare au variat, in primul trimestru al anului, intre 100-130/loc/luna pentru parcarea subterana intr-un loc central al Capitalei, in timp ce in zonele noncentrale nivelul chiriei a variat intre Euro 90-100/loc/luna (parcare subterana) si Euro 60-80/loc/luna pentru parcarile de suprafata.

Potrivit analistilor diviziei de imobiliare a bancii franceze BNP Paribas, scaderea cererii si finalizarea in acest an a 400.000 de metri patrati patrati de birouri, suprafata construita, vor determina scaderea, in continuare, a chiriilor pentru spatiile de birouri, insa din cauza rezistentei proprietarilor si apropierii de limita rentabilitatii investitiei lor, ritmul si procentul de diminuare vor fi mai scazute comparativ cu 2008.

"In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010-2011", avertizeaza analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#chirii, #spatii, #birouri, #bucuresti, #imobiliare, #chiriasi, #contracte , #stiri BNP-Paribas