Buticurile de lux din centrul Capitalei, afectate de criza

Luni, 16 Martie 2009, ora 09:28
2067 citiri
Buticurile de lux din centrul Capitalei, afectate de criza

Comerciantii de lux incep sa resimta tot mai acut efectele crizei economice, unii fiind nevoiti sa isi inchida afacerile.

Nivelul mare al chiriilor a facut ca spatiile comerciale din centrul Capitalei sa devina tot mai goale.

Numarul de spatii stradale disponibile va continua sa creasca in primul semestru din 2009, intrucat numerosi comercianti vor inchide locatiile neprofitabile sau isi vor reduce suprafetele existente, potrivit unui studiu al BNP Paribas Real Estate, citat de Gardianul.

O alta cauza a reorientarii celor care au detinut astfel de magazine o reprezinta si scaderea brusca a ritmului de extindere a retelelor bancare, institutiilor financiare nonbancare si lanturilor de farmacii, coroborata cu nivelul foarte ridicat al chiriilor, comparativ cu calitatea spatiilor oferite, au determinat scaderea cererii pentru spatiile stradale ultracentrale.

Cei mai fericiti afaceristi care isi desfasurau activitatea la magazinele din centru au avut posibilitatea sa se mute in mall-uri.

Desi chiriile au scazut sau au stagnat, numarul tot mai mic al cumparatorilor a determinat inchiderea a tot mai multe magazine.

Daca la inceputul anului 2008 s-a inregistrat o usoara crestere a chiriilor medii pentru spatiile stradale, de circa 10-15% la suta, la sfarsitul anului, in conditiile cererii mai scazute si dificultatilor economice, chiriile au stagnat, inregistrand chiar o usoara scadere.

In galeriile comerciale chiriile s-au mentinut in general la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2007. Pentru suprafetele mai mari, chiriile s-au situat intre 25-40 euro/mp/luna, iar pentru spatiile de pana la 75 mp, intre 100-120 euro/mp/luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#chirii, # butic, # capitala, # spatii comerciale, # afaceri , #stiri BNP-Paribas